Antalya’da Las Tesis dansına polis engeli

SEDA BALMUMCU

Şilili feminist örgüt Las Tesis’in başlattığı danslı eylem, İstanbul ve Ankara’nın ardından bu kez de Antalya’da engellendi. Kentteki Attalos Meydanı’nda Las Tesis dansı yapmak için bir araya gelen Antalya Kadın Platformu polis engeliyle karşılaştı. Polis, dans etmek isteyen kadınları "Kadın cinayetlerini protesto etmek devleti hedef gösteriyor” diyerek engelledi. Engelleme üzerine basın açıklaması yapmak isteyen platform üyeleri, yine polis engeliyle karşılaştı. Ancak kısa bir süre sonra basın açıklaması gerçekleştirildi.

Polis ablukası altında gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Devrim Mol, “Dünyanın hiç bir yerinde olmayan ancak Türkiye'nin diğer meydanlarında da yaşanılan bir engelle karşı karşıyayız. Dansımız yasaklanıyor. Kadınların tecavüze, tacize, cinsiyetçiliğe ve ataerkil sistemin tüm çirkin yüzlerine karşı yaptığı, farkındalık amacı güden dansımız için yapamazsınız deniyor ve önümüze etten duvar örülüyor” dedi.
Bu yılın ilk 11 ayında 430 kadının öldürüldüğünü hatırlatan Mol, “Bunlara isyan eden ve kurtuluşu kadın dayanışmasında ve örgütlenmesinde bulan biz kadınları bir kez daha susturmaya ve sindirmeye çalışıyorlar. Bizi susturamazsınız korkutamazsınız. Çünkü bizler yaşamak istiyoruz ve özgürce insanca eşit bir şekilde yaşamak için mücadele edeceğiz. Yargının bu süreçlerde kadınların yeni bir yaşam kurmaya dönük her çabasını erkeklerin cinayet işlemesine bir ‘tahrik’ gerekçesi ilan ettiğini, katillerin iyi hal indirimleriyle cezalarının kuşa çevrildiğini izledik” ifadelerini kullandı.

HAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ

“Kadınları her ne pahasına olursa olsun “evlilik içinde tutmak” için devlet-yargı-kolluk faillerle el ele vererek kadınların başka bir yaşam kurma çabasının önüne ceberutça geçti, bunun bir devlet politikası olduğu alenen ortaya çıktı” diyen Mol, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Şule Çet'in katillerini aklattırmadık. Gerici ve kadın düşmanı söylemleri ile yayın yapan Akit’in önüne giden kadınlar Sema Maraşlı’yı susturdu. Çocuk istismarını meşrulaştırmaya çalışan yasayı geri çektirdik. Şimdi Nafaka hakkımıza 6284 sayılı kanuna saldırıyorlar. İmzacısı olduğunuz İstanbul sözleşmesini uygulayacaksınız. Biz kadınlar haklarımızın sonuna kadar takipçisi olacağız ve savunacağız.”

antalya-da-las-tesis-dansina-polis-engeli-668239-1.