Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Boğaziçi Üniverisitesi'ndeki eylemlere destek verdi. "Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri öğrencisi, öğretim üyesi, emekçisi ile kayyum rektör atamasına karşı tek yürek halinde kararlı bir direniş sergiliyor" denilen açıklamada, gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması talep edildi.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Tutuklanan ve gözaltına alınan öğrenci arkadaşlarımız hemen serbest bırakılmalı

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Boğaziçi Üniverisitesi'ndeki eylemlerde gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi.

Bugün yapılan açıklamayı Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına Ebru İntibay okudu.

İntibay açıklamada, "Üniversiteler iktidarın elinde cübbeleri polis postalıyla ezilen, kapılarına kelepçe vurulan, siyasi iktidar karşısında el pençe divan durmaya zorlanan, akademisyenleri ihraç edilen, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkum edilen, öğrencileri gözaltına alınan yerlere dönüştü" dedi.

"Dün de üniversitelerine sahip çıkmak için mücadele eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve onlara destek olmak isteyen arkadaşları gün boyunca AKP’nin kolluk güçleri tarafından şiddete uğradılar" diyen İntibay, şöyle devam etti:

"AKP’liler pandemiyi hiçe sayarak hıncahıç dolu salonlarda hiç bir kurala uymadan kongre yaparken, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, pandemi, gece sokağa çıkma yasağı ve “yere bakmıyorsun” gibi sudan gerekçelerle 150 nin üzerinde gencimiz gözaltına alındılar."

"BOĞAZİÇİ BİLEŞENLERİ KARARLI BİR DİRENİŞ SERGİLİYOR"

"Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri öğrencisi, öğretim üyesi, emekçisi ile kayyum rektör atamasına karşı tek yürek halinde kararlı bir direniş sergiliyor" ifadelerini kullanan İntibay, şunları kaydetti:

"Boğaziçi Üniversitesinin yerleşik demokratik kültürüne sahip çıktıkları gibi, tüm ülkedeki özgür ve özerk üniversite mücadelesi için de çok anlamlı bir örnek oluşturuyor. Rektörlerin atanarak değil seçimle gelmesini savunan; yöneticilerinde intihali, itaati ve yalanı değil liyakati görmek isteyen; tek tipçi, baskıcı ve kontrolcü bir öğrenme ortamı yerine eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir öğrenme iklimini talep eden üniversiteli gençler sabırla ve sebatla demokratik tepkilerini gösteriyor, taleplerini dile getiriyorlar, bu haklı direnişin yanındayız."

"MELİH BULU O MAKAMI DERHAL TERK ETMELİ"

Milli, kültürel, dini hassasiyetlerden yola çıkarak ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının asla kabul edilemeyeceğini kaydeden İntibay, "Üniversite gibi yapısı gereği evrensel ve aydınlanmacı olması gereken, dolayısıyla Laik bir kurumda özgür düşünce susturulamaz. Kayyum Rektör Melih Bulu öğrencilere yönelik linç kampanyasına katılarak, öğrencilerin gözaltına alınmasına göz yumarak rektörlük makamına yakışmadığını bir kere daha göstermiştir. Polis gücü olmadan okula giremeyen ve okuldan çıkamayan Melih Bulu o makamı derhal terk etmelidir" diye konuştu.

Bazı öğrencilerin cinsel kimliklerinden yola çıkarak nefret söylemine maruz bırakılmalarını şiddetle kınadıklarını vurgulayan İntibay, "Kamu adına yurttaşların soy, kimlik, kültür gibi anayasal haklarını koruma sorumluluğu bulunan İçişleri Bakanının linç korosuna önderlik ediyor oluşu iktidarın halka karşı takındığı düşmanca tutumun en net göstergesidir" ifadelerini kullandı.

"KAYYUMLARI ÜNİVERSİTELERİMİZDE İSTEMİYORUZ"

"Kimi muhalefet sözcülerini de yersiz suçlamalara destek vermekten, tıpkı Gezi direnişinde olduğu gibi haklı tepkilere kriminalize etmek için uydurulan yersiz gerekçeleri sahiplenmekten vazgeçmeye çağırıyoruz" diyen İntibay, şunları söyledi:

"Karanlığınıza, şiddetinize, dayatmalarınıza alışmıyoruz. Öğrencilere şiddeti, gözaltıları, üniversite kapılarına kelepçeyi, kampüse polis yığarak üniversiteyi yönetmek sanan kayyumları üniversitelerimizde istemiyoruz. Tutuklanan ve gözaltına alınan öğrenci arkadaşlarımız hemen serbest bırakılmalı ev hapsi uygulamalarına son verilmelidir. Kayyum rektör Melih Bulu hemen istifa ederek Boğaziçi Üniversitesinin önünü açmalıdır.

Boğaziçi bileşenlerinin bu saldırılar karşısında boyun eğmeyeceği biliyor, bir kez daha onların yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Emekten, demokrasiden ve barıştan yana herkesi gençlerimize, akademiye ve üniversitelere sahip çıkmaya davet ediyoruz."