Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine yönelik ifadelerine ilişkin tepkiler sürüyor. Antalya Kadın Platformu üyeleri, “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun yaşatır, haklarımızdan vazgeçmiyoruz” dedi

Antalya Kadın Platformu: Haklarımızdan vazgeçmiyoruz

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin AKP tarafından saldırı altında olması Antalya Kadın Platformu tarafından protesto edildi.

“İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun Yaşatır, Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz” pankartı açan Antalya Kadın Platformu üyeleri Üçkapılar’da basın açıklaması yaptı.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun’un önemine dikkatin çekildiği açıklamada, kadınlar sırası ile şunları söyledi:

“İstanbul Sözleşmesi, sadece barış zamanı değil, silahlı çatışma durumunda da kadınların şiddete maruz kalmamasının güvencesidir. 18 yaşın altındaki kız çocuklarını da kapsar. İkincil mağduriyetlerin yaşanmamasını teminat altına alır. Kadınların güçlenmesi ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmasını önceler. Kadına karşı şiddet halinde arabuluculuk uzlaşma gibi alternatif çözüm yollarını yasaklar. Kadına karşı şiddetin, kadınlara karşı bir insan hakları ihlali ve ayrımcılık olduğunu kabul eder. Kadınların toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı korunması için gerekli olan özel tedbirleri, ayrımcılık olarak saymaz.

Kadınlara karşı şiddet uygulanmasıyla mücadelede aktif bir rol oynayan sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının her düzeyde takdir edilmesini ve desteklemesini ve bu kuruluşlarla etkili bir işbirliği gerçekleştirilmesini teşvik eder. Tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklarına uzmanlık gerektiren kadın destek hizmetlerinin sağlanmasını, mağdurlara, ve özellikle kadın ve çocuklara, kalacak güvenli yer sağlamak üzere uygun, yeterli sayıda kolayca erişilebilir barınaklar oluşturulmasını temin eder. Zorla gerçekleştirilen evliliklerin geçersiz ve hükümsüz kılınabilmesini veya sona erdirilmesini temin edecek yasal veya diğer tedbirlerin alınması yükümlülüğü yükler. Israrlı takibe karşı koruma sağlamayı güvenceler. Şiddet eylemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra başlatılan ceza davalarında kültür, töre, din, gelenek veya sözde namusun gerekçe olarak öne sürülmesini yasaklar.”

6284 Sayılı Kanun’un neden önemli olduğu ile ilgili de şunlar kaydedildi:

“6284 sayılı kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Bu Kanunun uygulanmasında TC Anayasası ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, özellikle Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler esas alınır.

Şiddet mağdurlarına verilecek destek ve hizmetlerin sunulmasında temel insan haklarına dayalı, kadın erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usul izlenir. Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları insan onuruna yaraşır bir şekilde yerine getirilir.

6284 sayılı kanun kapsamında kadınlara yönelik cinsiyete dayalı şiddeti önleyen ve kadınları cinsiyete dayalı şiddetten koruyan özel tedbirler ayrımcılık olarak yorumlanamaz.”