Antalya Kadın Platformu, katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu ve ormanlık alanda cansız bedenine ulaşılan Emine Gökkız'ın ölümünün ardından Attalos Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Kadınları katledilen ve ormanlık alanlarda cansız bedenleri bulunan bir ülke olmak istemiyoruz. Mücadelemiz bitmedi ve biz kazanmadan bitmeyecek" denildi

Antalya Kadın Platformu, katledilen Azra ve Emine için toplandı: Birbirimizden ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

Antalya'da 5 gündür haber alınamayan Azra Gülendam Haytaoğlu'nun cansız bedenine ulaşıldı. Haytaoğlu'nun, Mustafa Murat Ayhan isimli erkek tarafından katledildiği, bedebinin 5 parçaya bölünerek ormanlık alana atıldığı ortaya çıktı.

Maraş'ta ise cumartesi gününden beri kayıp olarak aranan öğretmen Emine Gökkız'ın, ormanlık alanda cansız bedenine ulaşıldı.

Haytaoğlu ve Gökkız’ın ölümünün ardından Antalya Attalos Meydanı’nda toplanan Antalya Kadın Platformu, bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadriye Tuğcu tarafından okunan metinde, “Dün aynı gün içinde iki kız kardeşimizin erkek şiddeti sonucunda ölüm haberini aldık. İstanbul Sözleşmesini feshedenlerin elinde iki kadının da kanı var. Ne Azra’nın ne de Emine’nin katili tek değildir. Katilleri tecavüzcüleri ve istismarcıları cezasızlık ile ödüllendirenlerdir” denildi.

“İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulansaydı bugün Azra ve Emine hayatta olacaklardı” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Birbirimizden ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. Kadınları katledilen ve ormanlık alanlarda cansız bedenleri bulunan bir ülke olmak istemiyoruz. Mücadelemiz bitmedi ve biz kazanmadan bitmeyecek” denildi.

Antalya Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“5 gündür kayıp olan ve polislerin telefon sinyali için pazartesi gününü beklediği Azra Gülandam Haytaoğlu dün sabah ormanlık alanda vahşice katledilmiş bir şekilde bulundu. Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi olan Azra, TMMOB Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği saymanı ve emlakçı olan Mustafa Murat Ayhan tarafından iş görüşmesinde cinsel saldırıya uğradı ve katledildi.

Kahrammaraş’ta 3 gündür kayıp olan Emine Gökkız'ın cansız bedeni ormanlık alanda bulundu. Derhal etkin bir soruşturma yürütülmeli ve şiddet failleri gerekli cezayı almalıdır.

'NE AZRA’NIN NE DE EMİNE’NİN KATİLİ TEK DEĞİLDİR'

Dün aynı gün içinde iki kız kardeşimizin erkek şiddeti sonucunda ölüm haberini aldık. İstanbul Sözleşmesini feshedenlerin elinde iki kadının da kanı var. Ne Azra’nın ne de Emine’nin katili tek değildir. Katilleri tecavüzcüleri ve istismarcıları cezasızlık ile ödüllendirenlerdir. Biz katledilirken haberlerde bizim ne giydiğimiz nasıl yaşadığımızı irdelenyen ama katilin adını kısaltanlardır. Kadınlar öldürülmemek, eşit ve özgür yaşamak için sokaklara çıktığında jopuyla gazıyla karşımıza dikelen ama bizler katledilirken görmezden gelen kolluk güçleridir. Üniversitelerde hakları için mücedele eden kadınlara soruşturma açanlardır. Şimdi kimse timsah gözyaşı dökmesin hepiniz katilsiniz. Tırnağına taş değen kirpiği yere dökülen tüm kadın, LGBTİ+ ve çocuğun sorumlusu sizsiniz. Yaşarken bedenimiz üzerinde tahakküm kuran emeğimizi sömüren varoluşumuzu kabul etmeyenler bir de bizi öldürdükten sonra katledilen bedenlerimiz üzerinden, artık sadece fotoğraflarda kalan gülüşlerimiz üzerinden rant sağlamaya ve duygularını tatmin etmeye devam ediyor.

İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulansaydı bu gün Azra ve Emine hayatta olacaklardı. Ama bırakın İstanbul Sözleşmesini etkin uygulamayı kadın düşmanları hayat güvencemiz olan Sözleşmeyi siyasi çıkarları için bir gece yarası kararı ile feshettiğini duyurdu. Buradan bir kez daha söylüyoruz :

Birbirimizden ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. Kadınları katledilen ve ormanlık alanlarda cansız bedenleri bulunan bir ülke olmak istemiyoruz. Mücadelemiz bitmedi ve biz kazanmadan bitmeyecek.”