25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü öncesi tutsak kadınlara kart gönderme eylemi yapan Antalya Kadın Platformu, "İstanbul sözleşmesinin yeniden yürürlüğe konmasını ve 6284 sayılı yasayla birlikte tam olarak uygulanmasını istiyoruz! Tutuklu kadınların sağlığa erişiminin önünde ki engellerin kaldırılmasını ve gereken şekilde bütün sağlık hizmetlerinden yararlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Antalya Kadın Platformundan tutsak kadınlara kart atma eylemi

HABER MERKEZİ

Antalya Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle tutsak kadınlara kart atma eylemi gerçekleştirdi. Muratpaşa ilçesinde bulunan Güllük PTT Şubesi önünde açıklama yapan kadınlar, "Tutuklu kadınların sağlığa erişiminin önünde ki engellerin kaldırılmasını ve gereken şekilde bütün sağlık hizmetlerinden yararlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Antalya Kadın Platformu adına açıklama yapan Fatma Kayaoğlu, 25 Kasım'ın tarihsel öneminden bahsederek sözlerine başladı.

"Kadınların yaşadığı adaletsizlikler sadece tutuklama süreciyle sınırlı kalmıyor, cezaevlerine giriş ve çıkışlarda güvenlik adı altında yapılan çıplak aramalar kadınların fiziksel haklarını ihlal etmekle kalmıyor aynı zamanda bir taciz yöntemi olarak kullanılıyor ve tacizi meşrulaştırıyor. Tutuklu kadınlar herhangi bir sağlık problemi yaşadıklarında kelepçelerle muayene edilirken, hamile ve ağır hasta kadınlar mahkemelere sağlıklı tutuklularla aynı koşullarda götürülüyor" diyen Kayaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tutuklama sürecinde ve tutukluluk boyunca yaşanan hak ihlalleri sadece kadınları değil onlarla birlikte yaşamak zorunda kalan çocukları da etkiliyor. Normal koşullarda almaları gereken eğitime erişemeyen çocuklar, sağlık hizmetlerine ulaşma konusunda da aynı problemi yaşıyor ve birer mahkûm muamelesi görüyorlar. Beden ve ruh sağlıkları görmezden geliniyor.

LGBT+’lar kimlik renklerine göre hapislere gönderiliyor. Cinsiyet ve cinsel yönelimleri sebebiyle ayrımcılığa maruz bırakılıyorlar. Cinsiyet geçiş operasyonlarını sürdürmeleri engelleniyor. “güvenlik” gerekçesiyle düzenlenen etkinliklere katılmaları engelleniyor. Sosyal ve ekonomik destek sağlanmıyor"

"Kadınların hayatın her alanında yaşadıkları eşitsizlik yargılama ve tutukluluk sürecinde de hâkim olmaya devam ediyor. 25 Kasım’a giderken Antalya kadın platformu olarak adil yargılama ve tutukluluk için mücadele edeceğimizi vurgulayarak bir kere daha söylüyoruz" diyen Kayaoğlu kadınların taleplerini şöyle sıraladı:

►İstanbul sözleşmesinin yeniden yürürlüğe konmasını ve 6284 sayılı yasayla birlikte tam olarak uygulanmasını istiyoruz!
►Çıplak aramaların bir suç olarak kabul edilmesini, çıplak arama yapanların yargılanmasını ve arama süreçlerinin denetlenmesini istiyoruz!
►Tutuklu kadınların sağlığa erişiminin önündeki engellerin kaldırılmasını ve gereken şekilde bütün sağlık hizmetlerinden yararlanmasını talep ediyoruz!
►Tutuklu kadınlarla beraber yaşamak zorunda kalan çocukların; eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler yönünden bütün çocuklarla eşit haklara sahip olmasını ve hizmetlere erişebilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılmasını, takip edilmesini talep ediyoruz.
►LGBT+’ların talep ettikleri cezaevine gitmelerinin sağlanmasını, sağlık hizmetlerine ve sosyal haklara erişimin sağlanmasını talep ediyoruz!

"Hayatın her alanında bizi baskılayan ve sömüren uygulamalara ve yasalara karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" diyen Kayaoğlu, 25 Kasım Perşembe günü saat 19.30'da Kapalıyol Halk Bankası önünde başlayacak olan gece yürüyüşü ve basın açıklamasına çağrı yaptı.

Açıklamanın ardından PTT şubesine giren kadınlar, tutsak kadınlara dayanışma dileklerinin yer aldığı kartlarını gönderdi.