10 hafta önce ligin en dibinde yer alan Antalyaspor, deplasmanda Osmanlı’yı yenerek beşinciliğe yükseldi ve haftanın takımı oldu. Tüm kritik maçlarda olduğu gibi Başakşehir karşısında da rakibi iyi analiz edip durdurmayı başaran Advocaat haftanın teknik adamıydı. Yaptığı iki asistin yanına sezonun ilk lig golünü de ekleyen Quresma da haftanın oyuncusu olmayı hak etti.

Haftanın en göze batan golünü ise soğukkanlı hareketleriyle rakip kaleciyi 2 savunma oyuncusuyla beraber etkisiz hale getiren Babel attı.

Akhisar ile Kayseri arasında Manisa’da oynanan karşılaşma golsüz sona erdi. “Tolunay Kafkas’ın hayatlarımızdan çaldığı 90 dakika” tanımlaması haftalık panorama yazılarının klasiği haline geldi. Kafkas’ın göreve geldiği 3. haftadan itibaren Akhisar’ın çıktığı 16 karşılaşmanın 11’i golsüz ya da tek golle sona erdi. Sergen Yalçın yeni takımının başında ikinci karşılaşmasından puan almayı başardı. Umut Bulut yerine bitirici bir forvetle oynayabilse maçı da kazanabilirdi. Brezilya’dan geç döndüğü için kadro dışı bırakılan Welliton’un affedilmesi, yeni transferlerin hazır hale gelmesi ve oynanan oyun Kayserililere geleceğe dair umut veriyor.

Üç maçtır kazanamayan Konyaspor evinde Rize’yi mağlup ederek galibiyet hasretine son verdi. Kontra ataklardan rakibine verdiği pozisyon sayısı Konya gibi alan savunması yapabilen bir takıma yakışmadı. Rize’nin acilen galibiyete ihtiyacı var. Zira kaybedilen her puan teknik direktör değişikliğine giderek, hareketlenen alt üçlünün iştahını kabartıyor.

Bursaspor evinde Adanaspor’a kaybetmesinin ardından istifa mektubunu cebinde taşıyan Hamza Hamzaoğlu ile yollar ayrıldı. Yeşil-beyazlıların yeni teknik adamı Robert Prosinecki olacak. Levent Şahin yönetiminde çıktığı iki deplasman maçından 4 puan toplayan Adanaspor’da yüzler gülüyor. Maçın ilk yarısında oyunun kontrolünü rakibine bırakan Akdeniz temsilcisi ikinci yarıda oyunu dengelemeyi maçın son bölümlerinde de bulduğu golle galip gelmeyi başardı.

Karabükspor da 2017’ye hızlı başlayan takımlardan. İki maçını da kazanan Karabük düşme korkusunu üzerinden atmayı başardı. Gelecek hafta oynanacak Rize maçı Igor Tudor’un takımının hedef güncellemesi yapıp yapmayacağını gösterecek. Galatasaray gibi kırılgan bir takım için Karabük zor bir deplasmandı. Cimbom şampiyonluk yolunda iddialı kalabilmek istiyorsa 3 hafta sonra oynayacağı Beşiktaş maçına kadar kayıp yaşamaması gerekiyor.

Gaziantepspor ile Gençlerbirliği arasındaki karşılaşma futbol dünyamızın en uzun soluklu aktörü İlhan Cavcav’ın hayatını kaybetmesi üzerine ertelendi. UEFA finansal fair play uygulamasına geçmeden seneler önce Gençlerbirliği’ni bu kriterlere uygun hale getiren Cavcav, kulüplerin kasalarını boşaltan, sansar yöneticilerin aksine kulübünün menfaatlerini her şeyin üstünde tutarak adını futbol tarihimize yazdırdı. Futbola olan aşkı ve renkli kişiliğiyle tanıdığımız Gençlerbirliği’nin efsane başkanı, hayatına temas ettiği herkese gülümseten anılar bırakarak aramızdan ayrıldı.

Haftanın geri dönüş hikâyesini Antalya yazdı. 89’da Osmanlıspor 1-0 öndeydi ancak kazanan Antalya oldu. İlk 8 hafta sonunda galibiyeti olmayan ve 3 puanla ligin dibine yerleşen Antalya, Rıza Çalımbay’ın göreve gelmesinin ardından oynadığı 10 karşılaşmanın 8’ini kazandı, sadece Beşiktaş’a kaybetti. Çalımbay, ligin dibinden aldığı takımı 18. hafta itibariyle 5. sıraya taşımış durumda. Türkiye Kupasını kaybeden finaliste Avrupa yolu kapandığından beri ligi beşinci bitirmek büyük bir olasılıkla UEFA Avrupa Ligi’ne katılmaya hak kazanmak anlamına geliyor. Son iki maçını evinde oynamasına rağmen puan almayı başaramayan Osmanlı, yeni yıla kötü başladı. Senegal milli takımıyla Afrika’da olan Ndiaye’nin yokluğunu hissetmek, kadro derinliği açısından en şanslı Anadolu takımı olan Başkent temsilcisi aylar önceden belli olan bu duruma hazırlıksız olduğunu gösteriyor.

2017’ye sükseli başlangıç yapan diğer takım da Trabzonspor. Akyazı’daki yeni stadyumundaki açılış maçı öncesinde iki deplasmandan 6 puan çıkartan Trabzon’da yeni transferlerin takıma katsısı gözle görülüyor. Üstelik genç futbolcu Yusuf Yazıcı da Mehmet Ekici’yi aratmayacak bir performans sergiliyor. Rodellaga da takımın bitiricilik sorununa çözüm olursa yeni stadyumda yeni başlangıç için gerekli ön koşullar oluşmuş olacak. Kasımpaşa oynadığı oyunla en azından puan almayı hak ediyordu. Kemal Özdeş’in takımı kaygan bir zemin üzerinde duruyor. Yakalanacak galibiyet serisi onları Avrupa Ligi yarışına, mağlubiyet serisi ise düşme hattına çekebilir.

Fenerbahçe, ligin tek namağlup takımı Başakşehir’i Kadıköy’de nispeten dolu tribünler önünde tek golle mağlup ederek şampiyonluk yarışına tutunmayı başardı. Advocaat tüm önemli maçlarda olduğu gibi takımını yine kaybetmeyecek bir taktik anlayışla sahaya çıkardı ve maçı rakibine neredeyse pozisyon vermeden bitirmeyi başardı. Sonuç futbolseverler için keyifsiz olsa da Fenerbahçe’nin üç kulvarda da yoluna devam edebiliyor olmasının sebebi tecrübeli teknik adamın kritik maçlardaki doğru taktik anlayışı. Başakşehir’in ilk mağlubiyeti, ligin üçüncü haftasında oturduğu liderlik koltuğunu kaptırmasına neden oldu. Şampiyonluğa giden yol her düştüğünde bir avuç kumla ayağa kalkabilmekten geçiyor. Abdullah Avcı takımını yeniden ayağa kaldırıp liderliği geri alabilecek mi, hep beraber göreceğiz.

Haftanın kapanış maçında Beşiktaş, teknik direktör arayışındaki Alanyaspor’u farklı mağlup ederek liderlik koltuğuna oturdu. Beşiktaş ligin ilk haftasında da rakibin aynı skorla yenerek lider olmuş ancak ikinci hafta Konya’ya takılınca liderliği sürdürememişti. Beşiktaş maçın her bölümünde üstün ve doğru oynayan taraftı. Skor 4-1 olduktan sonra son çeyrekte oyun disiplininden uzaklaşmak tolere edilebilir bir şımarıklık. Hüseyin Kalpar’ın görevine niçin son verdiğini anlayamadığım Alanya’nın teknik direktör belirsizliğini bir an evvel sona erdirmesi gerekiyor. Zira Rizespor’un ardından düşme hattındaki takımları en çok iştahlandıran Alanya’nın mevcut durumu...