Antalya Tabip Odası Halk Sağlığı ve Sağlık Politikaları Komisyonu asbestli gemi Nae Sao Paulo hakkında açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye’nin dünyanın çöplüğü olmadığı belirtildi.

Antalya Tabip Odası’ndan asbestli gemi tepkisi: Türkiye dünyanın çöplüğü değildir

HABER MERKEZİ

SÖK Denizcilik tarafından açık arttırmayla satın alınan Nae Sao Pulo gemisinin sökümü için Aliğa’ya getirilmesi haberi alındıktan sonra geminin gelişi ülkede sivil toplu kuruluşları ve çevre örgütleri tarafından büyük tepki çekti. Geçen günlerde İzmir’de geminin gelişine karşı düzenlenen etkinliklerden sonra bir tepki de Antalya Tabip Odası Halk Sağlığı ve Sağlık Politikaları Komisyonu’ndan geldi.

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Cumhur İzgi, Nae São Paulo uçak gemisinin sökülmesi işinin İzmir Aliağa’da yapılmasının, sonuçları on yıllar içinde ortaya çıkacak çevre afetine yol açabileceğinden endişe ettiklerini söyleyerek, “Verilen izinler iptal edilmelidir. Sao Paulo ve diğer tüm zehirli gemiler, nerede yapılıyorsa orada sökülmelidir. Aliağa Gemi söküm tesisleri tam anlamıyla denetlenmeli ve çalışma koşulları işçi sağlığı ve güvenliğine uygun hale getirilmelidir. Mevcut yönetmelikleri uyguluyor gibi görünen ancak insan ve çevre sağlığını hiçe sayan işletmeler için bakanlığın verdiği izinler derhal iptal edilmeliydi” dedi.

Yüksek miktarda zararlı atık taşıyan geminin Türkiye için zararlarının altını çizen Dr. İzgi, “Yapımına 1957 yılında başlanan gemi asbest ve radyoaktivite dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli ve zararlı atık içeriyor. Geminin tüm toplumsal muhalefete ve bilimsel açıklamalara karşın inatla ülkeye sokulmak istenmesi kabul edilemez. Bu geminin ikizi olan Clemenceau gemisi ise içerdiği yüksek miktardaki asbest nedeniyle söküm sürecinde dünyadaki asbeste karşı verilen mücadelede simgeleşmiştir” diyerek, “Sao Paulo’nun paylaşılan Tehlikeli Atık Envanteri (IHM) ve Gemi Söküm Planlarına göre atıklara dair bilgi ve ölçümlerin yetersiz olduğu, bilgilerin geminin sadece yüzde 12’sine girilerek oluşturulduğu belirtilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘İKTİDARIN TÜRKİYE’Yİ ATIK ÇÖP YAPMA POLİTİKASI’

Daha önceki gemi söküm işlemlerinden etkilenmiş çalışanlar ve çevreye yönelik araştırmanın eksikliğinden söz edilen konuşmada, “Türkiye’de çevresel ve mesleki asbest solunumu sonrası Sağlık Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı tarafından yürütülmüş ve halkla paylaşılmış bir belge bulunmamaktadır. Türkiye’nin, Aliağa’da yoğunlaşan gemi söküm sektörünün São Paulo uçak gemisi gibi yüksek miktarda asbest ve ağır metal içeren gemilerin sökümü ile ortaya çıkacak çevresel ve mesleki kontörle yönelik bilgi birikimi ve deneyimi bulunmamaktadır. Çevre Kanunu’nun 13. Maddesine göre tehlikeli atıkların ithalatı yasaktır” diye konuştu.

Tehlikeli atıkların hukuken taşınması ve ithalatına değinilen açıklama şu şekilde devam etti: “Aynı şekilde, ülkemizin de taraf olduğu Tehlikeli Atıkların Sınır Aşırı Taşınması ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi ve İzmir Protokolü de tehlikeli atık ithalatını ve ülkeler arası transit geçişini yasaklamaktadır. Buna karşın örneğin Gaziemir’de 2007 yılında tespit edilen, ülkemize girişi yasak olan, nasıl geldiğine dair bilgi paylaşılmayan radyoaktif atıklarla ilgili süreç halen devam etmektedir. Tüm bu yaşananlar, iktidarın ülkemizi atık çöplüğü yapma politikasını açıklıkla ortaya koymaktadır. Yüksek miktarda tehlikeli atık taşıyan, hiçbir ülkenin sökümünü üstlenmediği Sao Paulo gemisi ülkemize gelmemelidir. Verilen izinler iptal edilmelidir ve Sao Paulo ve diğer tüm zehirli gemiler, nerede yapılıyorsa orada sökülmelidir.”