Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Antalya ve Manisa’da toplu taşımada HES kodu zorunluluğu getirildi.

Antalya ve Manisa’da toplu ulaşımda HES kodu zorunluğu

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle vaka ve can kaybı sayısındaki artış, yeni önlemleri de zorunlu kılıyor. Son olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan toplu taşımalarda HES kodu uygulaması Antalya ve Manisa’da da uygulanmaya başladı.

Antalya ve Manisa’da gerçekleştirilecek uygulamaya ilişkin detaylar şöyle:

ANTALYA

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Covid-19 salgınına karşı mücadele kapsamında, toplu taşımada kullanılan Antalyakart ile HES sisteminin entegrasyon çalışmalarında sona geldi. Toplu taşıma kullanan yurttaşların Antalyakartlarına “hes.antalyakart.com.tr” adresi üzerinden ilgili alanları eksiksiz doldurarak tanımlama yapmaları gerekiyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı'nın 29.09.2020 tarih ve 15993 sayılı “Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulaması” başlıklı genelge kapsamında Antalyakart ve HES sistemlerinin entegrasyonunu sağlamak için yürüttüğü teknik çalışmaları tamamladı. Çalışmaların bir parçası olarak toplu taşıma araçlarını kullanan tüm vatandaşların Antalyakartlarını ya da toplu taşımada kullandıkları temassız kredi kartı numaralarını hes.antalyakart.com.tr adresi üzerinden HES kodları ile eşleştirmesi gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı’nın HES kodu ile Antalyakart tanımlaması sağlandıktan sonra Covid-19 tanısı konulan ya da temaslı durumunda olanların Antalyakartları izolasyon süresi boyunca askıya alınacak. Covid-19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle izolasyonda bulunması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehiriçi toplu taşıma araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacak. Yürütülen çalışma ile Covid-19 tanısı konulan ya da temaslı durumda olan kişilerin izolasyon kurallarına uyması konusunda destek sağlanması hedefleniyor.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılan Antalyakart ve HES Kodu tanımlama işlemi yalnızca hes.antalyakart.com.tr internet sitesi üzerinden yapılacak. Bulaş riskinin engellenmesi ve yoğunluk olmaması için işlemler kart merkezlerinde yapılamayacak.

MANİSA

Manisa Büyükşehir Belediyesi MANULAŞ Genel Müdürlüğü, Manisa toplu ulaşımında HES Kodu sorgulamasının zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Açıklamada, 30 Kasım 2020 tarihine kadar Manisalı vatandaşların Manisa kartlarını kişisel HES Kodu ile eşleştirmeleri gerektiği, aksi takdirde 1 Aralık 2020 tarihinde eşleştirme yapmayan vatandaşların ulaşım kartlarının kullanıma kapatılacağı bildirildi.

MANULAŞ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle: “T.C. İçişleri Bakanlığı’nın, korona virüs salgınıyla mücadele çalışmaları kapsamında ‘Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulama Başlıklı Genelgesi’ ve Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun, bu genelgeye istinaden aldığı karar gereğince, toplu ulaşımda elektronik HES Kodu kontrolü uygulaması başlamıştır. Bu çerçevede, toplu ulaşım araçlarına binişte kullandığınız Manisa kartınızı, 30 Kasım'a kadar kişisel HES Kodunuz ile eşleştirmeniz gerekmektedir. ‘manisa.bel.tr’, ‘manulas.com.tr’ adresinden ve Manisakart mobil uygulamasından HES Kodunuz ile Manisa Kartınızı eşleştirebilirsiniz. 30 Kasım 2020 Pazartesi akşamına kadar işlemi gerçekleştirmeyen vatandaşlarımızın Kartları 1 Aralık 2020 Salı günü kapatılacağından toplu ulaşımdan yararlanamazlar. Mağduriyet yaşanmaması adına konuyu bilgilerinize sunarız.


SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Yapılan açıklamada sistemin işleyişi de şu şekilde açıklandı:

“Manisa Kartların, HES Kodları ile eşleştirilmesi sonrası, toplu ulaşım araçlarına yapılan tüm binişler elektronik takip altına alınmış olacaktır. Biniş bilgileri, günlük olarak T.C. Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacaktır. Bakanlık, karantinada olması gerekirken dışarıda olan hastaların ya da temaslı kişilerin tespitini yaparak cezai işlem uygulayacaktır. Güvenli ve sağlıklı yolculuklar dileriz.”