Bir yandan salgınla mücadele eden Antalya bir yandan da temel geçim kaynağı olan turizmi kaybetmiş durumda. CHP’li Çetin Osman Budak, kentte 3 çalışandan yalnızca 1’inin işini koruyabildiğini söyledi.

Antalyalı malı ve canıyla sınanıyor

Covid-19 salgınını en ağır yaşayan kentlerden biri Antalya oldu. Kent bir yandan virüsle mücadele ederken bir yandan da temel geçim kaynağı olan turizmde yaşanan krizin sancılarını hissediyor.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’da son bir yılda yaşanan istihdam kaybını Meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Budak, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun haziran ayı verilerine göre, son bir yılda Antalya’da işini kaybeden kişi sayısı 142 bin ve bu sayı, Türkiye’nin 57 ilinde çalışan kişi sayısından daha fazla. Bir yıl önce 642 bin kişi olan sigortalı çalışan sayısı, bu yıl 500 bine düştü. Antalya’yı tarihinde görülmeyen bir işsizlik dalgası vurdu” dedi.

3 çalışandan 1’i gelirini koruyabildi

Mevcut önlemlerin istihdamı korumakta yetersiz kaldığına dikkat çeken Budak, şu ifadelere yer verdi:

“Son bir yılda Antalya’da her üç çalışandan yalnızca biri işini ve gelirini koruyabildi. Diğer ikisi ya işsiz kaldı, ya kısa çalışma ödeneğinden faydalanıp gelir kaybı yaşadı ya da ücretsiz izin gerekçesiyle açlık sınırının yarısı bir ücretle geçinmeye mecbur bırakıldı. Şu anda Antalya’da çalışan 500 bin kişinin 115 bini ücretsiz izinde, 160 bini ise kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyor. Kentimizde çalışan her beş kişiden biri ücretsiz izne çıkarılmış. Bu insanlar aylardır bin 69 lira gelir nedeniyle açlıkla sınanıyorlar. Pandemi uzadıkça mağduriyeti de katlanılmaz bir hal alıyor. İktidar bir an evvel Antalya’yı gündemine almalı ve gerekli desteği Antalya’ya sağlamalı.”

antalyali-mali-ve-caniyla-sinaniyor-776314-1.

Turizmde tarihi dip

Turizmde tarihi dip yaşayan kent işsizlikle boğuşuyor. O kadar ki son olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yılın 2’nci çeyreğine ilişkin verileri yayımlamamıştı. En iyi ihtimalle geçen yıldan yüzde 70 daha düşük kapasiteyle çalışan Antalya’nın turizm işletmelerinde en zor durumu turizm çalışanları yaşıyor.

***

Ülkenin en hızlı büyüyen iliydi

Turizmin gelişmesiyle birlikte hızlı büyüyen ve göç alan kent aynı zamanda büyükşehirler içinde nüfusu en hızlı artan il konumunda. TÜİK verilerine göre 2000 yılında 1 milyon 430 bin olan kentin nüfusu 2019 yılında 2 milyon 512 bine kadar yükseldi. 19 yılda nüfusu yüzde 75 oranında arttı. Aynı dönemde İzmir’in nüfusu yüzde 27, Ankara’nın nüfusu yüzde 45, İstanbul’un nüfusu yüzde 40, tüm Türkiye’nin nüfusu ise yüzde 27 artmıştı.