İsveç’te Başbakan Fredrik Reinfeldt için “işlerin hâlâ yavaş işlediği” düşünülüyor

İsveç’te Başbakan Fredrik Reinfeldt için “işlerin hâlâ yavaş işlediği” düşünülüyor. Eylül ayında genel ve yerel seçimler için sandık başına gidecek olan seçmen, kamuoyu yoklamalarında hükümetin yüzünü güldürmüyor. İktidarda, iki dönem arka arkaya, sekiz yıldır oturan sağ blok koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakâr Parti, 2010 seçim yılı sonuçlarıyla karşılaştırıldığında neredeyse her üç seçmeninden birini kaybetti.

Dört ortaklı sağ blok hükümet için iktidarı kaybetme riski seçim kampanyalarını iyice kızıştırdı. Kamuoyu yoklamalarındaki oy oranlarının aynısı, bir ay sonra parlamentoya da yansıyacak olursa hükümet ortaklarından Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Parti yüzde 4 olan seçim barajına takılacak gibi görünüyor. Hükümetin büyük ortağı, Başbakan Reinfeldt’in partisi Muhafazakârlar ile Halk Partisi, barajı aşıyor ama hep birlikte 4 sağ blok partinin oy oranları, aylardır yüzde 35,6’ya çakılı kaldı.

Başbakan Reinfeldt, partisinin bu çöküşünü durdurmak ve iktidarda kalabilmek için, önceki hafta, değeri 24 milyon kron olan bir reklam kampanyasının altına imzasını attı. Böylece toplamda Muhafazakârlar, parlamento seçimlerinin kampanyasına 55 milyon krondan daha fazla bir para harcamış olacaklar. Honesty Reklam Ajansı’nın önüne koyduğu dosyaları imzalayan Başbakan, bu son kampanyayla seçim yarışını önde götüren İsveç soluna sert saldırıyor.

Seçmenlere İsveç’te sol iktidara gelirse başınıza bunlar gelir diye 9 yeni mesaj veren Muhafazakâr Parti’nin afişleri otobüslerde, metrolarda, gazetelerde, ilan panolarında ve dijital ortamda yerini aldı. İki haftada tüm Stockholm’ü kaplayan yeni afişler, inanılmaz eleştiri alıyor. Başbakan’ın bu son reklam kampanyasıyla yaptığı çıkış, saldırgan ve antidemokratik bulundu. Reinfeldt, 2014 parlamento seçimlerinin rengini söndürmekle suçlanıyor.

Başlatılan seçim kampanyasında savunma ve orduya yatırım 9 yeni mesajdan biri. Muhafazakâr Parti, Sosyal Demokratların olası bir iktidarında orduya destek verilmeyeceğini seçmene hatırlatıyor. “Boom! Savunma burada bitti” sloganıyla Başbakan oy istiyor. Bir başka afişte Reinfeldt, Sosyal Demakrotlar, inşaat sektörü canlansın diye uğraşmazlar mesajı verip “140 bin evi unutabilirsiniz” diyor. İktidarı döneminde pek çok kez vergi indirimi yapan Başbakan, sol vergileri artıracak tehdidiyle “Restoran KDV’sine güle güle deyin” sloganını kullanıyor.

Üçüncü kez iktidara gelecek olursa ne yapacağını anlatmak yerine tehditle seçmen korkutan Başbakan ve Muhafazakârlar en sert eleştiriyi; seçmenin yerine, sol iktidarı altında ne olur diye karar vermeye kalkmış olmaları topluyor. Kızgın ve saldırgan bulunan Başbakan Reinfeldt’in sola attığı taşlara ilk tepki İsveç’in en büyük sendikası LO’nun başkanı Karl Peter Torwaldson’dan geldi. Dev sendikanın başkanı, seçmenin özgür iradesine göz diken bir başbakanın her şeyi yapabileceği konusunda uyarıyor. İktidarda kalmayı bu kadar isteyen Reinfeldt’in, ırkçı parti İsveç Demokratlarının desteğiyle hükümet kurmayı bile göze alacağını söyleyen Karl Peter, “Bu konuda iddiaya girerim” diyor.

Dagens Nyheter gazetesi ve İpsos Araştırma Şirketi’nin birlikte yürüttüğü en son kamuoyu yoklamasına göre, eylül seçimlerinin bir diğer kazananı ırkçı parti olacak. Geçen seçimde ilk kez parlamentoya giren İsveç Demokratları Partisi, oy oranını yüzde 10’lara kadar yükseltecek. Bu seçimin sürprizi ve tadı ise Feminist Girişim’den geliyor. Feminist parti yüzde 3,4’le şimdilik barajın hemen altında. Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Stefan Löfven, Avrupa Birliği seçimlerinde iyice yıldızı parlayan bu girişime “Ben de feministim” diyerek destek veriyor.