Antik kent kararı iptal edildi, konu Meclis’e taşındı

HABER MERKEZİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kyme Antik Kenti’nin sit sınırlarında yapılan ve Ege Gübre A.Ş.’ye ait olan tesisler için İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca verilen kararları iptal etti. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu Meclis’e taşıdı. M.Ö. 11’inci yüzyılın ortalarında kurulan ve 12 Ailois kentinin en büyüğü olan Kyme Antik Kenti’nin bulunduğu alanla ilgili inceleme yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlılarını Koruma Yüksek Kurulu, İzmir Aliağa Nemrut Körfezi’nde bulunan Ege Gübre A.Ş.’ye ait iskele ve liman yatırım alanıyla ilgili bir karar aldı. Kurul, daha önce Ege Gübre şirketi için alınan koruma kurulu kararları ile bilimsel raporları inceledi; bazı kararlar arasında çelişkiler saptadı.


İskele ile birlikte yükleme-boşaltma, geri kullanım sahasının konuşlandığı parsellerin bir kısmının tarihi alan üzerinde yapıldığını tespit eden kurul, Kyme Antik Kenti’nin sit sınırlarında yer alan ve Ege Gübre şirketine ait olan tesisler için İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca verilen kararları iptal etti. Kararda, geçmiş dönemlerde dökülen beton başta olmak üzere birçok düzenlemenin, yeterli sondaj ve tarihi kazı çalışması gerçekleştirilmeden tamamlandığını belirtildi.

CHP’li Murat Bakan, Nuri Ersoy’a şu soruları sordu:

•Kyme Antik Kenti’nin sit sınırları içinde yapılacak projeye verilen bu onay kimler tarafından verilmiştir?

•Verdiği onayla İzmir’in en eski, en önemli antik kentlerinden biri olan Kyme Antik Kenti’nin tahrip edilmesine sebep olan kişiler/sorumlular hakkında hangi idari işlemler başlatılmıştır ve/veya başlatılacaktır?

•Kyme Antik Kenti’nin uğradığı tahribatı gidermek, kazı çalışmalarını desteklemek gibi adımlar atacak mısınız?