Antik Kent’te dozerle kazı: Vahşetle karşı karşıyayız
Arkeolojik alandaki kazı çalışmalarını iş makineleriyle yaptılar. (DHA)

İzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmasında iş makinesi kullanıldığı ortaya çıktı. Arkeolog Prof. Dr. Armağan Erkanal, "Kazma kürek kullanarak derinleşilmesi gerekir" derken, Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Bölge uzmanlara devredilmeli, değil kepçe insan bile sokulmamalı” diye konuştu.

Klazomenai Antik Kenti 4 bin 861 ada 1 parsel içerisinde İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan alınan izinle, İzmir Arkeoloji Müzesince sondaj kazıları sonucunda mezar olduğu öne sürülen buluntulara rastlandı. Alanda yapılaşma talebi çıkmasıyla yapıldığı belirtilen kazılarda yükü azaltmak ve çalışmalara destek olmak amacıyla iş makinesi kullanıldığı ortaya çıktı.

İNSAN BİLE SOKULMAMALI

Arkeolog Prof. Dr. Armağan Erkanal, iş makinesi uygulamasını eleştirerek üçüncü derece SİT alanı ilan edilen söz konusu bölgenin mezar buluntularını içermesi nedeniyle birinci dereceye dönüştürülmesi gerektiğini anlattı: "Klazomenai'de ilk vahşet değil bu. Burada bir vahşetle karşı karşıyayız. Resimlerde bir nekropol alanının tahrip edildiği görülüyor. Bir alanda bu kadar şey çıktığı zaman bu inşaatın durdurulması gerekir. Değil dozer sokmak, çevresindeki boş alanların da korumaya alınması gerekir. Karaçorlu ise konuya ilişkin, "Alanda değişik parsellerde yapılaşma talebi çıktığında koruma kurulu kişileri yönlendiriyor. Burada da aynı işlem yapılmış. Bu alanın nekropol olduğu öğrenildiğinde derhal tedbir alınmalI. Uzmanlara devredilmeli, alana kepçe değil insan bile sokulmamalıdır. Buradaki kazı durdurulması gerekirken bir kurtarma kazısına dönüştürülmüş" ifadelerini kullandı.

DHA