Denizli'nin Seki Mahallesine yapılması planlanan JES asırlık kavak ağaçlarını tehdit ederken, Geyre'ye yapılması planan JES ise, UNESCO Dünya Mirası listesine giren dünyaca ünlü Afrodisias Antik Kenti'ni tehlikeye attı

Antik kent ve asırlık ağaçlar JES tehdidi altında



BERKAY SAĞOL

Türkiye'de doğa talanı hız kesmeden devam ediyor. Denizli'nin Tavas, Altınova ve Çiftlik Mahallerinden başlayan JES projelerine, Seki Mahallesinin ve Aydın'ın Karacasu ilçesine bağlı Ataeymir ve Geyre Mahallerinin de eklendiği belirtildi.

Denizli’nin Seki Köyü’nün büyükşehir yasasıyla mahalle olmasının ardından, mülkiyetin Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiği ve belediyenin ise koruma altında olan asırlık kavak ağaçlarının olduğu bölgeyi satacağı iddia edildi.

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Geyre Mahallesinde yapılması planlanan JES için ise, Amadeus Resources Enerji Tic. Ltd. Şti. isimli şirkerin ÇED başvurusunda bulunduğu iddia edildi. Bölgede JES çalışmasının başlaması halinde UNESCO Dünya Mirası listesine giren dünyaca ünlü Afrodisias Antik Kenti’nin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

antik-kent-ve-asirlik-agaclar-jes-tehdidi-altinda-756964-1.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kazı çalışmalarının devam ettiği antik kent ise JES çalışmaları nedeniye tehdit altında. 1958 yılında ünlü fotoğrafçı Ara Güler tarafından keşfedilen Afrodisias da sonunda UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Böylece Türkiye’nin listedeki kültürel varlık sayısı 17 olmuştu. Son 3 yılda yapılan kazılarla antik kentte birçok tarihi bulgu ortaya çıktı.