Aydın Karacasu’daki JES şirketleri koronavirüs krizini fırsata çevirdi. UNESCO Dünya Mirası listesine giren dünyaca ünlü Afrodisias Antik Kenti’nin bulunduğu bölgede jeotermal kaynak aramak için ÇED süreci başladı

Antik kente JES tehdidi

Bir yandan koronayla mücadele edilirken diğer yandan doğa talanı hız kesmiyor. Salgın günlerinin fırsata çevrildiği yerlere Aydın’ın Karacasu ilçesi Ataeymir mahallesi de eklendi.

UNESCO Dünya Mirası listesine giren dünyaca ünlü Afrodisias antik kentinin bulunduğu Karacasu’da jeotermal enerji santralı (JES) için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Koronalı günlerde Karacasu bir de JES derdi yaşamaya başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan duyuruda “Amadeus Resources Enerji Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan sondaj yöntemi ile jeotermal kaynak arama faaliyeti incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır” ifadeleri yer aldı.

Yöre halkı, salgın nedeniyle evlerinde kalmaya devam ederken şirketler tarafından fırsat kollarmışçasına karşılarına bir de JES derdinin çıkarılması nedeniyle tepkili. Yaklaşık 3 yıl önce jeotermal şirketleri tarafından ‘kömür arıyoruz’ bahanesi ile yurttaşlar kandırılarak Karacasu ilçesinde jeotermal kaynak araştırma çalışmaları yapıldı.

ANTİK KENTTE KAZILAR DEVAM EDİYOR

Kazı çalışmalarının devam ettiği antik kent ise JES çalışmaları nedeniye tehdit altında. 1958 yılında ünlü fotoğrafçı Ara Güler tarafından keşfedilen Afrodisias da sonunda UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Böylece Türkiye’nin listedeki kültürel varlık sayısı 17 olmuştu. Son 3 yılda yapılan kazılarla antik kentte birçok tarihi bulgu ortaya çıktı.