AOÇ kayıp mekâna dönüştürüldü

Haber Merkezi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son imar planı değişikliğiyle Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi olan 250 bin metrekarelik alanı askeri alan statüsüne dönüştürerek yapılaşmaya açma kararına ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “AOÇ’nin gelişigüzel parçalanarak işlev değişikliğine gidilmesi, kamu yararına, planlama ve şehircilik ilkelerine aykırıdır” ifadelerine yer verildi. AOÇ’nin idari yapılar tarafından denetlenmesi gerektiğinin altı çizilen açıklama şöyle devam etti:
“AKP iktidarı döneminde 2006 yılında AOÇ üzerinde plan yapma yetkisinin Ankara Büyükşehir Belediyesi‘ne devredilmesi ile talan süreci hızlandı. Alanın bütünlüğü Ankara Bulvarı ile bölündü; iktidarın Kaçak Saray inşaatları ve ülke tarihinin en büyük israf projesi olan Ankapark ile büyük hasar aldı. AOÇ arazileri Millet Bahçeleri talanına dâhi konu edilmekte. AOÇ arazisi kimi zaman mevzuatlara uydurularak, kimi zaman da hukuksuz yöntemlerle kuruluş felsefesine aykırı ve modern bir kent vizyonundan uzak biçimde onlarca farklı kullanıma ayrıldı. Merkezi ve yerel yönetimlerin politikaları aracılığıyla kayıp bir mekâna dönüştürüldü."