Atatürk Orman Çiftliği’ne ait 3 bin metrekarelik bir arazi daha yapılaşmaya açılıyor. AOÇ arazisine Ankara Emniyet Müdürlüğü, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve protokol yolunun güvenliği” için “emniyet hizmet binası” inşa edecek.

AOÇ’tan bir parça daha kopardılar

İsmail ARI

Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu ve AKP iktidarı döneminde de talanın hız kazandığı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) yine yapılaşmaya açılıyor.
Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, 3 bin metrekarelik bir AOÇ arazisine ilişkin imar planı değişikliği yaptı. Plan değişikliğine göre, Cumhurbaşkanlığı Saray’ının yakınlarında ve AOÇ sınırları içerisinde yer alan, Gazi Mahallesi’ndeki 2098 ada ve 34 parseldeki arazinin 3 bin metrekarelik kısmına “emniyet hizmet binası” inşa edilecek.


İmar planı raporunda, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün AOÇ Müdürlüğü’nden imar planlarında “ağaçlandırılmış alan” olarak geçen ve şu an otopark olarak kullanılan 3 bin metrekarelik araziyi kiraladığı belirtildi. Bunun üzerine de imar planlarında “ağaçlandırılmış alan” olarak geçen arazi, yapılan plan değişikliğiyle birlikte “kamu kurum alanı”na dönüştürüldü.

GEREKÇESİ SARAY’IN GÜVENLİĞİYMİŞ

Raporda, Ankara Emniyeti’nin araziyi şu gerekçelerle talep ettiği ifade edildi: “Taşınmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne yakın olması, protokol güzergahında olması vb. nedenlerle asayiş ve güvenliğin üst seviyede sağlanması, ani gelişebilecek olaylara anında ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesi açısından önem arz etmektedir."

Ağaçlandırılması gerekirken yapılaşmaya açılan arazinin konumu da şu şekilde anlatıldı: “Planlamaya konu olan 3 bin metrekarelik alan, Alparslan Türkeş Caddesi cephesinde yer almaktadır. Planlama alanının batısında Cumhurbaşkanlığı Bulvarı yer almaktadır. Yakın çevre kullanımları incelendiğinde, planlama alanının doğu kısmında TBMM Sosyal Tesisleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, kuzeyinde ise Devlet Mezarlığı yer almaktadır.”

AOÇ’U YAPILAŞMAYA AÇIP YAĞMALADILAR

Atatürk Orman Çiftliği’nin 1928 yılında yaklaşık 120 bin bin dekar olan arazisinin 2015 yılı sonunda 33 bin 256 dekara gerilediği tespit edilmişti. Çiftlik arazisi, geçtiğimiz yıllarda yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Millet Camii ile AKP'li Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde yaptırılan Ankapark projesi gibi çok sayıda projeyle yapılaşmaya açıldı. Ayrıca Çiftlik arazileri, Sağlık Bakanı’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi gibi çok sayıda kuruma da tahsis edilerek parça parça koparıldı.