Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Psikoloji kitabının 6. ünitesinde cinsiyetçi ifadeler kullanıldı. “Çekicilik, bir insanın cinsiyet olarak kadın mı, erkek mi olduğunda çok; toplumsal rollerini yerine getirirken kadınsı bir izlenim mi yoksa erkeksi bir izlenim mi verdiklerine bağlıdır” denilen kitapta şunlar anlatıldı: “Biz birisini değerlendirirken; kadınlarda kadınlığı, erkeklerde de erkekliği belirleyen toplumsal rollerin ne ölçüde […]

AÖF kitabında cinsiyetçi ifadeler

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Psikoloji kitabının 6. ünitesinde cinsiyetçi ifadeler kullanıldı.

“Çekicilik, bir insanın cinsiyet olarak kadın mı, erkek mi olduğunda çok; toplumsal rollerini yerine getirirken kadınsı bir izlenim mi yoksa erkeksi bir izlenim mi verdiklerine bağlıdır” denilen kitapta şunlar anlatıldı:

“Biz birisini değerlendirirken; kadınlarda kadınlığı, erkeklerde de erkekliği belirleyen toplumsal rollerin ne ölçüde yerine getirildiğine bakarız. Belirli özelliklerin sadece kadınlara ya da sadece erkeklere ait olduğunu varsayarız. Sözgelimi kadınlardan başkalarıyla ilgilenme, duygularını ifade etme, aileye yönelik olma gibi davranışlar beklenirken; erkeklerin baskın, bağımsız, işle yönelik olmaları beklenir. Dolayısıyla çekicilik algısı da bu yönde işlemektedir.”

Ayrıca ünitenin sonundaki ‘Kendimizi sınayalım’ kısmında da cinsiyetçi ifadelere yer verildi.

Kitaptaki 6. soruda “Aşağıdaki özelliklerden hangisi kadını daha çekici yapar? a. Erkek gibi davranması b. Güçlü görünmesi c. Cinsiyetine uygun rolleri oynaması d. Bağımsızlığına düşkün olması e. Çaresiz gözükmesi” 7. soruda “Aşağıdaki işlerden hangisini yapan kadınlar daha çekicidir? a. Tezgâhtarlık b. Yöneticilik c. Danışmanlık d. Şoförlük e. Pilotluk” denildi.

Cevap anahtarında ise 6. soruda “Cinsiyetine uygun rolleri oynaması” 7. soruda ise “Tezgâhtarlık” denildi.