AP ve Yunanistan, Türkiye bayrağını yırtan Lagos hakkında yaptırım süreci başlattı

AP Genel Kurulun'da Türkiye bayrağını yırtan Lagos'a yaptırım

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, genel kurulda Türkiye bayrağını yırtan, Yunanistan’ın aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin eski üyesi Yunan Milletvekili Lagos hakkında yaptırım süreci başlattı. Öte yandan Yunan Dışişleri Bakanlığı da Lagos hakkında yaptırım süreci başlattı.

AP Sözcülüğü Vekili Delphine Colard, sürecin AP'nin Usul Kuralları uyarınca "Cezalar" başlıklı 176'ıncı maddesine dayanarak başlatıldığını söyledi.

Lagos'a bir tepki de Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan gelirken, bakanlıktan yapılan açıklamada ''Olayı şiddetle kınıyoruz'' denildi.

CNN Türk canlı yayınında Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisini anlatan gazeteci Yorgo Kırbaki, şunları söyledi:

“Yunan Dışişleri Bakanlığı az önce bir açıklama yaparak ırkçı Lagos'un Türk Bayrağı'nı yırtmasını şiddetle kınadığını belirtti. Açıklamada, 'Yunanistan Türkiye'nin sembolü olan bayrağa karşı saldırıyı her şekilde kınamaktadır. Neo-Nazilerin kabul edilemez eylemleri, Yunanistan ve Avrupa geleneklerinden uzaktır ve bugün halen mahkemelerde sanık olan 'Altın Şafak'ın reklamını yapma gayretidir. Yunan halkı oylarıyla 'Altın Şafak'ı parlamento dışında bırakmıştır. Neo-Naziler sadece kendilerini temsil ederler' denildi.”

AP'nin sabıkalı milletvekili

AP Genel Kurulunun "Yunan Adalarında İnsani Durum" başlıklı oturumunda, bölgedeki göçmenlerin durumu ele alınırken, Türkiye bayrağını yırtan 1972 doğumlu Lagos hakkında, şu anda Yunanistan'da "suç örgütü kurma, yönetme ve örgüte üye olma" nedeniyle soruşturma yürütülüyor.

2012-2019 yılları arasında Yunanistan'ın neo-Nazi Altın Şafak Partisi'nden AP milletvekilliğine seçilen Lagos, bu partiden istifa ettikten sonra 2019'da kendi kurduğu "E. La. Syn" Partisi'nin (Milli Halk Vicdanı) genel başkanı.
AP'de ise bağımsız milletvekili olarak görev yapan ırkçı Lagos'un, Altın Şafak Partisi üyesi olduğu yıllardaki faaliyetleri nedeniyle Yunanistan'da iki kez tutuklandığı belirtiliyor.

Yunanistan'daki terörle mücadele birimince gözaltına alınan Lagos'un, 2019'da, 2013'te işlediği saldırı suçundan dolayı da 8 ay hapis cezasına mahkum edildiği vurgulanıyor.

Lagos'un 2013'te Atina'da öldürülen faşizm karşıtı müzisyen Pavlos Fissas davasında da ismi geçiyor.
Altın Şafak Partisi'nin lideri Nikos Mihaloliakos ve aralarında Lagos ile başka milletvekillerinin de bulunduğu 69 sanık, Yunanistan Kamu Düzeni Bakanlığının talimatıyla başlatılan soruşturma sonucunda suç örgütü yönetme ve örgüte üye olmayla ırkçı saldırı suçlamalarıyla 2013'ten beri yargılanıyor.

Lagos, geçmişte aynı zamanda 'şantaj', 'haraç toplama', 'kadın ticareti', 'çek senet tahsilatı' ve 'ruhsatsız silah kullanmak'la da suçlanmıştı.