Kati Piri, Türkiye’de yargının bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, yolsuzlukların etkin soruşturulması ve kadın erkek eşitliği konularındaki endişelerini anlattı

AP Türkiye Raportörü: Güç hukuktan alınıp polise verilecek

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF omursahin@birgun.net

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda pazartesi günü kabul edilen taslak rapor Hollandalı Sosyal Demokrat üye Kati Piri’nin elinden çıktı. BirGün’ün sorularını yanıtlayan Piri, Türkiye’de yargının bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, yolsuzlukların etkin soruşturulması ve kadın erkek eşitliği konularındaki endişelerini anlattı.

POLİS AŞIRI GÜÇ KULLANABİLİR
Piri, geçen haftalarda taslak rapora İç Güvenlik Paketi’yle ilişkin madde de eklemişti. Yasaya ilişkin ciddi endişeleri olduğunu belirten Kati Piri,  endişeli olduğu iki ana noktayı şöyle özetledi: “Birincisi, polis gücünün aşırı kullanımı. Bugüne kadar sahip oldukları gücün daha fazlasına sahip olacaklar. Biz geçmişteki vakalarda sorunun polisin yeterince güç sahibi olmamasından kaynaklandığını görmedik. Diğer kaygım ise hukukun by-pass edilmesi. Daha önce yargıçların karar verdiği hususlara artık valiler ve vali yardımcıları karar verecek. Bu gücü yargı mensuplarından alıp politikacıların atadığı kişilere vermek demek.”

Piri, 17-25 Aralık yolsuzluk iddiaları sonrası etkin soruşturma yapılmadığını ifade ederek iktidarı eleştirmişti. Yolsuzluklara ilişkin haber yapan gazetecilere açılan davaları ise basının işlevini hatırlatarak yorumladı:
“Sadece yolsuzluklarda değil, pek çok durumda gazetecilere büyük görev düşer. Parlamento, hükümeti denetler, gazeteciler ise politikacıları… Bu demokrasinin önemli bir yönüdür. AP’de Türkiye’yle ilgili gazetecilerin baskı altında olmasından endişeliyiz. Pek çok gazeteci geçen sene işten kovuldu. Yazmak istediklerinin olası sonuçlarını düşünerek yazmaya cesaret edemeyen gazeteciler var. Bu durumdan elbette kaygı duyuyoruz çünkü gazeteciler politikacıları denetlemenin yanında yurttaşların bilgi almasında ve politikacıların yolladığı mesajları onlara açıklamada çok önemli role sahipler. Yolsuzluk soruşturmaları kapatıldı ve AP bunları yeniden açamaz ama bu tür iddiaların etkin şekilde soruşturulmamasından kaygı duyarız. Bu Türkiye’nin kredibilitesi için de kötü.

ERDOĞAN TARAFSIZ OLMALI
Piri, genel seçim yaklaşırken yaptığı mitinglerde AKP’ye oy isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tarafsız olması gerektiğinin altını çizdi. “Cumhurbaşkanı AKP’ye oy vermeyen yurttaşların da Cumhurbaşkanıdır” diyen Piri sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki herkes onun AKP lideri olduğunu biliyor. Seçim kampanyası yapmasa bile, insanlar onun hangi partiden olduğunu biliyorlar.” Kati Piri, AP’nin Türkiye’ye seçimi izlemek için bir gözlemci heyeti göndereceğine dair herhangi bir bilgisi olmadığını sözlerine ekledi.

ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ
İlerleme Raporu’nda kadına şiddet ve cinsiyet eşitsizliği de önemli bir yer tutuyor. Hükümet, kadına şiddeti engellemeye yönelik kapsamlı önlemler alınmasını öngören İstanbul Sözleşmesi’nin etkin şekilde uygulamıyor. Kati Piri’nin en önemli gündemlerinden birini ise eşitsizlik oluşturuyor. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için ciddi bir lobi olduğunun altını çizen Piri, “Bu konu çok ciddiye alınmalı. Kadınların evlilik ya da aile içinde ya da herhangi bir şekilde şiddet görmesi kabul edilemez” dedi. Piri raporda yer alan ‘yaşam tarzına müdahale’ye ilişkin ifadeler için de şöyle konuştu: “Dini bir geçmişten gelmeyenlerin, LGBTİ’lerin, ‘normal’ karı koca iki çocuk resmine uymayanların da özgürlük ve güvenlik hakları vardır. Güçlü bir demokratik toplumda dindar ya da değil herkesin kendini güvende hissetmeye ve çoğunlukla aynı haklara sahip olduğunu hissetme hakkı var.”

AY SONU TÜRKİYE'DE
Hafta başında Dış İlişkiler Komitesi’nde oylanan raporun 21 Mayıs’ta AP genelinde oylanacağını belirten Piri, bu oylamadan sonra ise ay sonu İstanbul, Ankara ve Antep’e ziyaretlerde bulunacağını açıkladı.