Apple, yıllık olağan Eylül lansmanı ile teknoloji severleri yine heyecanlandırmayı başardı. Lansmanda iPad Pro, iPhone 6s ve 6s Plus tanıtıldı. İlk kez Apple Pen ile de tanıştık

Apple yine ilgi odağı  olmayı başardı

Herkes her ne kadar kızsa da, pahalı dese de Apple her zaman ilgi odağı olmayı başarıyor. Kim ne derse desin geliştirdikleri teknolojiyi öyle güzel anlatıyor ve pazarlıyorlar ki başarıları kesinlikle tesadüf değil. Müşteri memnuniyeti? Evet, ihtiyaçları karşılıyor mu? Evet. Pahalı mı? Evet. Gördüğünüz gibi ezber bozan enteresan bir durum söz konusu. Ülkemizde bile her ne kadar ekonomik sıkıntılarla boğuşsalarda insanlar Apple ürün almak için ciddi çaba sarfediyorlar. Garip ama gerçek bu. Temmuz 2015 verilerine göre yaklaşık 800 milyar dolar değer ile (Google’ın iki katı büyüklükten bahsediyoruz) dünyanın en değerli şirketi Apple. 2018’de 1 trilyon dolar değeri geçecek en büyük şirket adayı da yine Apple. Bu aslında yukarıda anlattığım bölümün sağlaması gibi düşünülebilir.

Gelelim yeni ürünlere. Apple uzun zamandır söylenti şeklinde dilden dile dolaşan iPad Pro’yu tanıttı. Bu ürünün özellikleri ve kullanım alanına baktığımızda adından da anlaşılacağı üzere profesyoneller hedeflenmiş. Ekran büyüklüğü dizüstü bir bilgisayar kadar olan iPad Pro performansı ile de göz doldurdu. Performansı daha iyi görebilelim diye lansmanda Adobe ve Microsoft yazılımları test edildi. Zamanın ezeli rakiplerini bu lansmanda aynı sahnede görmek beni gerçekten etkiledi. Microsoft yetkilisi sahneye çıkıp ofis yazılımını Apple tablette nasıl çalışıyor diye öve öve anlattı ki bu da çok ilginç bir görüntü olarak hafızalarımıza kazındı. Adobe yetkilisi de AutoCAD gibi ağır bir yazılımı tablette nasıl performans ile çalışıyor gösterdiğinde herkes etkilendi. Tablet konusunu kapatmadan önce Apple PEN’den de kısaca bahsedelim. Apple’ın epey uzak durduğu kalem artık var. Üstelik geliştirdikleri 3 boyutlu dokunma deneyimiyle epey iş yapacak gibi görünüyor. Bu teknolojiyi telefonlarına da entegre eden Apple gerçekten işin rengini bu konuda da değiştirecek gibi görünüyor. Detaylarını telefonu yazdığım bölümde bulabilirsiniz. iPad Pro ile ilgili vereceğim son detay; isterseniz Apple klavyesi ile kullanabiliyorsunuz. Burada aksesuar üreticilerini biraz üzecek diye düşünüyorum. Klavye işinden iyi para kazanıldığını görmüş olacak ki sadece kılıf değil klavye de üretmeye başlamışlar.

APPLE TV KONSOL PAZARINDA KENDİNE YER AÇABİLİR

Apple TV, uzun süredir kullandığım bir cihaz. Bu cihazın yeni versiyonu konsol piyasasını hareketlendirecek gibi görünüyor. Zira yeni modelinde geliştirdikleri uzaktan kumanda ile oyun oyanamak zevkli görünüyor. İlk bakışta Nintendo’nun Wii’sini andıran Apple TV her ne kadar bu konuda giriş seviyesinde de görünse ortalığı karıştırabilir. Bildiğiniz gibi kimi zaman basit içerikler büyük prodüksiyonların çok çok önüne geçerek büyük ilgi odağı olmayı başarıyor. Bu konuda baş aktörler çocuklar. Onlar sever ve arkadaşlarına söylerse hiç merak etmeyin hepiniz evinize birer Apple TV alırsınız. 32GB ve 64GB hafıza eklenmiş Apple TV en büyük eksikliği gidermiş. Benim en büyük sıkıntım buydu. Malumunuz aşırı performanslı!? internet kapasitemiz olduğu için donmalar sebebiyle satın aldığınız ya da kiraladığınız filmleri izlemek kâbusa dönüşüyordu. Şimdi en azından bu hafızaya sizin işaretlediğiniz film, diziler önceden inecek ve siz de rahatlıkla izleyebileceksiniz. Keza oyun işin içerisinde girdiği için o verilerin de bir yerde saklanması gerekiyor.

İŞTE MERAKLA BEKLENENLER iPHONE 6S VE 6S PLUS

Dış görünüş olarak bir önceki modele çok benzese de donanım olarak epey gelişmiş bir telefon olarak karşımıza çıktı. Şunu söylemeliyim ben ‘s’ modelleri bugüne kadar hiç almadım. Tüketiciler bu noktada ikiye ayrılıyor. Benim gibi tam rakamlı modelleri alanlar. Sadece ‘s’ modelleri alanlar. Sebebine gelince tam rakamlar en yeni teknoloji ve büyük yeniliklerle geliyor. ‘S’ modeller onun geliştirilmiş hali oluyor. Yani seneye çıkacak olan iPhone 7 yine efsane model olmaya aday diyebilirim. ‘S’ severler için gelişmeleri sıralayayım. Uzun süredir 8MP kamera konusunda direnen Apple bu modelde çok cömert davranarak 12MP kamerayla karşımıza çıktı. Bunda 4K video çekebilme özelliği olmasının büyük etkisi var tabii. Fotoğraf konusunda her zamanki gibi yine iddialı. İşin sadece megapiksel ile alakalı olmadığını başından beri söyleyen ve bence bu konuda da haklı olan Apple, fotoğrafı işleme konusunda da yine başarılı olacaktır.

***

Telefonda ilk kez 3 boyutlu dokunma

Telefon ekranına sadece dokunmuyoruz, parmağımızın ekrana uyguladığı basınç ile farklı şeyler yapabiliyoruz. Özellikle oyun ve uygulama dünyası için yepyeni bir dönem başlıyor diyebiliriz. İlk halini Apple Watch’da gördüğümüz fazla basma olayı artık tablet ve telefonda karşımızda olacak. Ekran boyu, çözünürlüğü eski modeli ile aynı. iOS 9 mobil işletim sistemi 16 Eylül’de yayınlanacak. Telefonun Türkiye’ye ne zaman geleceği ise yine muamma. Yine fahiş fiyatlarla çeşitli marketler yeni ürünleri bir süre satarak kaymak toplamaya çalışacaktır. Almayı düşünüyorsanız, sabırlı olmanızı öneririm. Çok bekleyebileceğinizi sanmasam da...