Dünya açılışı St. Petersburg’ta yapılan “Ara Güler’in Objektifinden Zülfü Livaneli’yi Yetiştiren ve Üzerinde Etkisi Olan Yazarlar” sergisi 30. Uluslararası Ankara Film Festivali kapsamında dün Zülfü Livaneli, Nebil Özgentürk ve Alper Taşdelen’in katılımıyla Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde açıldı. Açılışta konuşan Zülfü Livaneli, çocukluğunun Ankara’da geçtiğini belirterek o zamanlar kendi adından bir kültür merkezi açılması […]

Ara Güler’in objektifinden Zülfü Livaneli’yi etkileyen yazarlar sergisi Ankara’da

Dünya açılışı St. Petersburg’ta yapılan “Ara Güler’in Objektifinden Zülfü Livaneli’yi Yetiştiren ve Üzerinde Etkisi Olan Yazarlar” sergisi 30. Uluslararası Ankara Film Festivali kapsamında dün Zülfü Livaneli, Nebil Özgentürk ve Alper Taşdelen’in katılımıyla Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde açıldı.

Açılışta konuşan Zülfü Livaneli, çocukluğunun Ankara’da geçtiğini belirterek o zamanlar kendi adından bir kültür merkezi açılması hayalinin çok uzak geldiğini belirterek şunları söyledi: “Alper Taşdelen kardeşim güzel bir kültür merkezi açtı. Açılışını beraber yaptık. Burası çok etkili bir yer haline gelmiş. Güzel sergiler oluyor, danslar yapılıyor, müzik çalınıyor. Ankara’nın en aktif kültür merkezlerinden birisi. Bu kültür merkezlerinde yetişen insanlar buraları kullanan insanlar Türkiye’nin itici gücü, aydınlık gücü o bakımdan bu kültür yuvalarını Mustafa Kemal’in Halkevlerinin, Köy Enstitülerinin yani yeni Cumhuriyet insanı yetiştirme çabasının devamı olarak görüyorum.”

“Sergi St. Petersburg’ta çok ilgi gördü”

Sergi fikrinin Nebil Özgentürk’ten çıktığını dile getiren Livaneli, “St. Petersburg’ta bir kültür merkezi açıldı benim adıma. Orada bir kültür merkezi açılacağını da düşünmezdim doğrusu. Rusya’da kitaplarım çok seviliyor. Belki ondandır. Bir kültür festivali vardı ‘St. Petersburg Kültür Forumu’ oradan da bir teklif geldi sergi yapmak istiyoruz diye. Bu sergi ne olabilir diye düşündüm, o sırada Nebil’e sordum. O hemen tabi olmadık şeyleri bir araya getiren zekâsıyla hemen bu fikri buldu. Fikri bulmakla kalmıyor, uygulamasını da yapıyor. Fotoğrafları temin etti, sergi orada açıldı, çokta ilgi gördü” dedi. İlgi gören serginin Ankara Uluslararası Film Festivali sayesinde Ankara’da Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde açılması fikrinin ortaya çıktığını söyledi.

“Türkiye’de bir zafer kazanıldı”

Türkiye’nin ilginç bir dönemden geçtiğini vurgulayan Livaneli. “Bugün Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Dün ona karşı girişilen bu saldırı gerçekten herkesin lanetlemesi gereken bir şey. Kimilerinin yarım ağız kimilerinin yapmadığı bir şey ama bir parti başkanına böyle bir saldırı olamaz. İki sene önce PKK’nın saldırdığı birisine, bu seferde şehit cenazesinde saldırıyorlar. Bu kabul edilemeyecek bir şey” dedi.

Türkiye’de bir zafer kazanıldığını ifade eden Livaneli, “Şimdi de bakıyorsunuz tüm büyükşehirler sosyal demokratlar tarafından kazanıldı. Bu müthiş bir başarı ancak bu başarıda şunun etkisini unutmamak lazım. Batıda bilimsel eserlerle değişir toplumlar. Bizde farklıdır şiir ve edebiyatla dönüşür. Nazım Hikmet olmasaydı bizler olmadık, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt olmasaydı, bizim büyük yazarlarımız, çizerlerimiz olmasaydı biz olmazdık” dedi.

Zülfü Livaneli hepimizin”

Nebil Özgentürk, Ankara Uluslararası Film Festivali ekibine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu festivale Zülfü Livaneli’nin hayatına giren yazarlar, onu etkileyen yazarlar sergisi çok yakıştı” dedi. Zülfü Livaneli’yle böyle bir proje yapmaktan mutlu olduğunu belirten Özgentürk “O ‘gökyüzü herkesindir’ demişti, biz de diyoruz ki ‘Zülfü Livaneli hepimizin’”

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek “Çok güzel bir sergide bir aradayız. Çok büyük usta Ara Güler’in objektifinden çok büyük ustayı Zülfü Livaneli’yi anlatan bir biyografiyi burada görüyoruz” dedi.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol 30. Ankara Film Festivali kapsamında bu sergiyi gerçekleştirmekten çok mutlu olduklarını belirterek “Bu projeyi Nebil Özgentürk ilettiğinde çok sevindik. Bu fikir Nebil Özgentürk’ün fikriydi. Hayata geçirmekten dolayı mutluyuz” dedi.

Sergi açılışı kokteyl ile sona erdi. Sergi 28 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.