2015-16 sezonu ara transfer dönemi yaklaşıyor. Elbette en fazla talibi olacak isimler bonservisi elinde bulunan ya da bir takvim yılı içinde düzenlenen liglerde forma giyip sözleşmesi bitecek futbolcular (İskandinavya ligleri gibi). Bu isimlerden takımına sınıf atlatabilecek 10 ismi aşağıda listeledik. İçinde Süper Lig kulüplerinin de yararlanabileceği isimler var.

Ronaldinho: Kendisi hakkında çok şey yazmaya gerek yok. Ronaldinho hem yaşı hem de profili göz önüne alınırsa Süper Lig’deki Anadolu kulüpleri için mükemmel bir hedef. Yaratacağı etki Eto’o’nun Antalyaspor’daki etkisine benzeyebilir ki bir dönem kulübün radarında olduğu biliniyordu. Gündemine gelen ülkelerin Mısır, Hindistan, Çin, Katar olduğu düşünülürse kariyerinin sonunda kendisini çok fazla sıkmak istemeyeceğini de göz önünde bulundurmak gerek.

Emmanuel Adebayor: Son 4 kulübü Arsenal, Manchester City, Real Madrid ve Tottenham olan Togolu golcünün henüz 31 yaşındayken 6 ay futbol oynamamasına şaşırmak lazım. Premier Lig kariyerinde 100 gol barajını zorlayan golcünün ocak ayında yine bu ligden bir takıma imza atmasına kesin gözüyle bakılıyor. Jose Mourinho’nun Diego Costa’nın formsuzluğu ve sorunlu karakteri sebebiyle Adebayor’u listesine aldığı haberleri dolaşıyor.

Nikola Žigić: 5 yıl boyunca Birmingham City forması giydi Zigic ve takım Championship’e düşünce artık onlar için çok pahalı gelmeye başladı. City 2014’te biten sözleşmesini ancak kasım ayında çalışma iznini zar zor alınca uzatmıştı. Geçen haziran ayında kesin olarak yolları ayırdılar. 2 metre boyundaki Sırp forvet 35 yaşında, İngiltere’den çok 4 yıl forma giydiği İspanya’yı düşünme ihtimali daha fazla.
Ciprian Marica: Kariyerindeki son kulüp Süper Lig’dendi 30 yaşındaki Romen futbolcunun. Konyaspor’da çok fazla şans bulamayacağı ve “müzmin sakat” olduğu söylentileri ile Ekim 2015’te sözleşmesi feshedildi. Bu söylentiler etrafındayken Süper Lig kulüpleri tarafından tercih edilemeyecek muhtemelen. Yunan kulüpleri, özellikle de PAOK onunla ilgileniyor.

Khalid Boulahrouz: Nam-ı diğer “Kannibale”, yamyam. Lakabı rakip forvetleri mecazi anlamda ısırmasından geliyor. Boulahrouz, uzun Stuttgart kariyerinden sonra kariyerinin son 3 yılını farklı kulüplerde 15 maça dahil ulaşamadan, ama daha da önemlisi özel hayatında yaşadığı zorluklar ve mali problemlerle geçirdi. Hala defans hattında iş yapacak durumda. Yaşı 34 ve Hollanda kulüplerini tercih etmezse, Türkiye’de giderek sayısı artan Hollandalı oyuncuların arasına katılabilir.

Theofanis Gekas: 2012 yılında, 32 yaşındayken geldiği Türkiye’de tüm resmi maçları hesaba katarsak 50 golden fazla atan ve katıldığı takımın gol hanesine fazladan 10-15 gol civarında bir rakam yazan Yunan golcü artık 35 yaşında. Hoş pek fark etmiyor, onun için “ligin bugını bulmuş” diyorlar, bir şekilde golle buluşmasını biliyor. 1 Ocak’tan itibaren piyasası yine burada olacak. Kariyerindeki son 4 takımda olduğu gibi.

Ilsinho: Mircea Lucescu’nun Shakhtar ile Avrupa’ya tanıttığı Brezilyalılar ekibinden. 30 yaşındaki futbolcu geçen sezon sonu Ukrayna kulübü tarafından serbest bırakıldı. Romen hocanın kadrosunda asla ilk 11’de düşünmediği bir isimdi. Birkaç sezon önce Florin Cernat’ın yaptığına benzer bir etkiyi Süper Lig’de yapabilir. Orta sahada forma giyiyor.

Leandro Damião: Geçen hafta kontratını resmi olarak feshederek, maaşının ödenmediği gerekçesi ile kendisini Internacional’den 13 milyon avroya transfer eden Santos’tan ayrılan 26 yaşındaki Brezilyalı golcü Süper Lig kulüpleri de dahil Avrupa’nın birçok kulübünü peşinde koşturacak. Bu sezon Campeonato Brasileiro’da çok fazla gol kaydedemedi ama 19 kez Brezilya Ulusal Takımı formasını giymiş golcü, bedelsiz imza atacağı takıma önemli bir gol katkısı yapabilir.

Kevin-Prince Boateng: 4 sezon önce AC Milan kariyeri hiç fena başlamamıştı aslında Boateng’in. 2010 Dünya Kupası’nda Gana ile yaşadığı çeyrek final ve yaptığı 6 milyon avroluk transferin sorumluluğunu taşıyacak gibi görünüyordu. Ama gerek ulusal takım yetkilileri ile yaşadığı sorunlar, gerekse de 2 sezon önce imza attığı Schalke’deki disiplinsiz davranışları sebebiyle bu ay içinde kontratını feshederek Gelsenkirchen kulübünden ayrıldı. Onu transfer edecek kulüp Ricardo Quaresma’nın Ganalı versiyonuna razı olacak şimdiden belirtelim. Henüz 28 yaşında.

Morgan Amalfitano: Slaven Bilic’in gazabına uğrayan Fransız futbolcu, Hırvat teknik adamın bu sezon göreve başlamasından kısa süre sonra rezerv takıma gönderildi. Bilic’e göre 30 yaşındaki futbolcu, kendisinden önceki menajer Sam Allardyce’ın koyduğu ve takım disiplinini bozan futbolculara verilmesi öngörülen cezayı hak ediyordu. Bu cezadan 2 ay sonra Amalfitano kontratını feshetti. Profesyonel kariyerinde, sezon başına 25 maçın altına hiç düşmeyen bir futbolcu olduğu göz önüne alınırsa yaşadığı hadise göz ardı edilerek havada kapılacak, diyebiliriz.