Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyelere yaptığı araç yardımına yönelik veriler, adaletsizliği ortaya koydu. 2 bin 628 aracın yüzde 97’si Cumhur İttifakı belediyelerine verildi

Araç yardımında bile adalet yok

Mustafa Bildircin

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyelere yaptığı yardımlara ilişkin veriler merkezi iktidarın ayrımcılığını gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un çalışmasıyla ortaya konan verilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2018-2020 yıllarını kapsayan üç yılda 994 belediyeye toplam 2 bin 628 araç yardımı yaptı. Araçların yüzde 97’si Cumhur İttifakı belediyelerine giderken, CHP ve diğer tüm muhalefet belediyeleri ise araçların yalnızca yüzde 3’ünü aldı.

YARDIMLAR AKP VE MHP’YE

Yalnızca Konya’da, AKP ve MHP belediyelerine yapılan yardımların, tüm muhalefet belediyelerine yapılan yardımdan fazla olması dikkat çekti. Verilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üç yılda 994 belediyeye toplam 2 bin 628 araç yardımında bulundu. Türkiye genelindeki 708 AKP’li belediye 2 bin 55, 193 MHP’li belediyeye 399 araç verilirken 247 CHP’li belediyenin yalnızca 39’sına 61 araç gönderildi. Araçların yüzde 97’si Cumhur İttifakı ve kayyum atanan belediyelere tahsis edilirken Cumhur İttifakı dışında kalan belediyeler araçların yalnızca yüzde 3’ünü alabildi.

GÖREV SUÇU İŞLENİYOR

2019 yılındaki yerel seçimlerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyelere toplam 432 milyon TL nakdi yardım yaptığını da kaydeden Torun, “Bakanlık bu yardımların hangi belediyelere yapıldığını gizliyor ama bunun da takipçisiyiz” diye konuştu. Yardımlardaki adaletsizliğe tepki gösteren Torun, şunları kaydetti:

“Tüm belediyelere karşı tarafsız olması gereken bir Bakanlık, açıkça partizanlık yaparak görev suçu işlemektedir. Ve biz bunun peşini bırakmayacağız. Bakanlığın kendi belediyelerine dağıttığı o araçlar vatandaşın vergileriyle alınmıştır. Siz kimin parasını kimlere dağıtıyorsunuz? O araçlar vatandaşa hizmet götürecek. Siz bunu yaparak belediyelerimizi değil aslında size oy vermeyen vatandaşları ayırıyorsunuz. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sini yöneten CHP’li belediyelere araçların yalnızca yüzde 2’sini vermek hangi adalete hangi vicdana sığar? Artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adını da değiştirip, ‘Cumhur İttifakı Bakanlığı’ yapsınlar.”

İKTİDARIN SON ÇIRPINIŞLARI

İktidarın, yerel seçim sonuçlarını bir türlü sindiremediğini savunan CHP’li Torun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyelerimizin her hizmetinden korkar hale gelen iktidarın düştüğü durumun adı acizliktir. Ve bu acizlik içinde yapılan hukuksuzluklar, koltukta kalmak isteyen iktidarın son çırpınışlarıdır. Ama onlar ne yaparlarsa yapsınlar, bizim belediyelerimiz kendi imkanlarını kendileri üreterek vatandaşın yanında olmaya devam edecek. Biz bu tabloyu halkımızın vicdanına havale ediyoruz. Halkımız da kendilerine hizmet götürülmesini açıkça engellemeye çalışan bu partizan yönetime, sandıkta dersini verecek.”

arac-yardiminda-bile-adalet-yok-917336-1.