Memlekette müzisyene dair bilgi bulmak çok zor. Tüm dünyada stüdyo ve konser müzisyenleri liste halinde yayınlanır. Bizde yok

Aradığınız enstrümancıya  ulaşılamıyor

Ünlü ve büyük grupları boşverin herhangi bir şarkıcının az sayıda basılmış zor bulunan bir yan projesinin bile adını yazarsanız Google sayesinde albümde hangi enstrümancıların yer aldığı bilgisine hızlıca ulaşabilirsiniz. Ama memlekette her konuda olduğu gibi müzik konusunda da bilgiyi bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. Şöyle bir örnek vereyim. Dijital platformlar sayesinde Sezen Aksu’nun yeni albümü ‘Biraz Pop Biraz Sezen’ albümünü dinledim. ‘Deli Kızın Türküsü’nden sonra en çok beğendiğim Sezen albümü bu oldu diyebilirim. Daha CD’yi alacak fırsatı yakalayamadığım için dijital müzik servislerinden dinledim. Peki bu albümdeki sanatçılar kimler? Güzel bir gitar tonu duyduğum açılış şarkısı ‘İsyancı’nın gitarlarını kim çalıyor? Albümdeki davullar kime ait? Bilemiyorum. Ne albümün vikipedi sayfasında ne de Sezen Aksu’nun sitesinde bu bilgilere ulaşmak mümkün değil.
Diy

elim ki merak ettiniz ve MFÖ’nün Sakın Gelme şarkısının insanı bir kerede avcunun içine alan gitarları kime ait diye bakınmaya başladınız. Mümkün değil bulamazsınız. Fuat Güner mi? Bestecisi Güner, peki riff’leri de o mu çaldı? Mümkün ama kesin değil. Bende bu albümün kasedi var ve o kaset de rafta durmuyor artık.

Vikipedi sayfasında sadece şarkı listesi var. Prodüktör Erdal Kızılçay’ın bile adı yok. Şarkıyı Kızılçay da çalmış olabilir. Emin değiliz. Yok böyle bir bilgi.

Sezen Aksu’nun milyonda biri kadar satmış yabancı isimlerin albümlerinin Vikipedi sayfasına bakın kullanılan sample’ların bile orijinali kime ait görebilirsiniz. Peki ya MFÖ’nün resmi internet sitesinde durumlar nedir? Site kapalı. Bana göre Türkiye’nin en büyük müzik grubunun internet sitesi yok. “Yapım aşamasında” ibaresi var. Umarım yapılıyordur gerçekten. Pek sanmıyorum ya neyse.

Motto Müzik kanalında MFÖ’nün ‘Sakın Gelme’ şarkısının riff çözümlemesini yapan müthiş gitarcı Nurkan Renda’yı hocayı aradım. “Albüm kredisi nasıl yazılır görmek istiyorsan Quincy Jones’un Back On The Block albümüne bak, kick programlamasında o tek kick’i bile çalanın adını görürsün. Yaşar Kurt’un patladığı ‘Sokak Şarkıları’ albümündeki tüm gitarları ben çaldım ama albüm kartonetinde adım yoktu” diyor.

Kısacası aradığımız müzisyene şu anda ulaşılamıyor arkadaşlar. Pek özen göstermediğinizi kabul edin.