Eski Filistin Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yasir Arafat, 17’inci ölüm yıldönümünde anıldı.

Arafat unutulmadı: Bağımsızlık mücadelesinde yaşayacak

Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın bugün 17’inci ölüm yıldönümü.

Eski Filistin Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat, 11 Kasım 2004'te Fransa'nın başkenti Paris'te tedavi gördüğü Percy Askeri Hastanesi'nde 75 yaşında yaşamını yitirmişti.

"Ebu Ammar" olarak tanınan Arafat'ın ömrü İsrail işgalinin sona ermesi ve Filistin'in bağımzılığı için geçti. Kudüs'e defnedilmesine izin verilmeyen Arafat'ın mezarı Filistin'in fiili başkenti durumundaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunuyor. Filistinliler hafta boyunca düzenledikleri anma etkinliklerinde Ebu Ammar'ı unutmadı.

Arafat'ı anmak için Ramallah Kültür Sarayı'nda düzenlenen anma töreninde konuşan Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgalini sona erdirmek, çocukları ve masumları öldürdüğü silahların finanse edilmesini önlemek için uluslararası bir konferansın zamanının geldiğini belirtti.

Abbas, "Uluslararası toplumun İsrail işgal yönetimiyle olan ilişkilerini değiştirmesinin zamanı geldi. Uluslararası koruma mekanizmalarının dayatılması, işgalin sona erdirilmesi için uluslararası bir konferans düzenlenmesi, tanımayan ülkelerin Filistin'i tanıması, İsrail'in çocukları ve masumları öldürdüğü silahların finansmanının engellenmesi gibi somut adımlar atılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Filistin direnişinin en önemli sembollerinden kabul edilen Arafat, 11 Kasım 2004'te Fransa'nın başkenti Paris'te 75 yaşında vefat etmişti.