Araklı’da çevre katliamı

İSMAİL ARI

Trabzon Araklı’da Katı Atık ve Bertaraf Tesisi Projesi kapsamında yapımına başlanan çöp tesisi çevre katliamına neden oldu.

Tesisin yakınından geçen Yanbolu Deresi kirlendi ve balık ölümleri yaşandı. Tesisi inşa eden şirketin mağaraları betonla doldurma çalışmaları nedeniyle yeraltı sularına karışan zararlı maddeler Yanbolu Deresi’ne taşındı.

Derede balık ölümleri yaşanmaya başlandı. Dereye karışan kimyasal beton malzemeleri buradan da Karadeniz’e aktı. Tesisin yapıldığı alanda geçen hafta sonu heyelan meydana geldi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda karartılan ve “yokmuş gibi” gösterilen iki ev ile yurttaşların arazileri zarar gördü. Yurttaşlar çöp tesisi inşaatının durdurulması ve zararlarının tazmini için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Araklı Kaymakamlığı’na şikayet dilekçeleri verdi.

TMMOB ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin iki farklı raporunda da heyelan riski bulunduğu belirtildi. İddiaya göre şirket, zemini güçlendirmek amacıyla tarihi karstik mağaralarını betonla doldurdu.

Yurttaşlar “Milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitlerin yok edildiğini” söyledi. İbrahim Hakkı Çebi “Yönetmeliğe göre tesise en yakın evin 250 metre uzaklıkta olması gerekiyor. Düzmece ÇED raporuyla bu şart ihlal edildi” dedi.