Anadolu rock türünün kurucularından Cem Karaca Cem Karaca’yı aramızdan ayrılışının 15. yılında yaptığı eşşiz eserleri dinleyerek anıyoruz. Anadolu rock türünün kurucularından olan Cem Karaca, Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Dervişan gibi gruplarla ve solo olarak çıkardığı albümlerle güçlü bir rock kültü yaratılmasının da öncülerden oldu. İlk 45’lik  Cem Karaca, 1967’de Hürriyet gazetesinin düzenlediği Altın Mikrofon yarışmasına sözleri Erzurumlu Emrah’a ait, “Emrah” bestesiyle […]

Aramızdan ayrılışın 15. yılında şarkılarla Cem Karaca
Anadolu rock türünün kurucularından Cem Karaca

Cem Karaca’yı aramızdan ayrılışının 15. yılında yaptığı eşşiz eserleri dinleyerek anıyoruz. Anadolu rock türünün kurucularından olan Cem Karaca, Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Dervişan gibi gruplarla ve solo olarak çıkardığı albümlerle güçlü bir rock kültü yaratılmasının da öncülerden oldu.

İlk 45’lik 

Cem Karaca, 1967’de Hürriyet gazetesinin düzenlediği Altın Mikrofon yarışmasına sözleri Erzurumlu Emrah’a ait, “Emrah” bestesiyle katıldı. Yarışmada birinciliği “Mavi Çocuklar”a kaptırarak ikinci olan Cem Karaca ve Apaşlar’ın ilk plağı, Hürriyet gazetesi tarafından yayımlandı. Grup, aynı yıl “Hudey”, “Vahşet” ve “Bang Bang-Bir Anadolu Hikayesi” eserlerinin olduğu bir 45’lik daha çıkardı.

Resimdeki gözyaşları

Almanya’ya giden Cem Karaca ve Apaşlar, Fredy Klein Orkestrası ile şarkılar kaydetti. Türkiye’deki en önemli popüler müzik eserlerinden birisi olarak nitelendirilen sözü ve müziği Mehmet Soyaslan’a ait “Resimdeki gözyaşları” da bu kayıtlar arasındaydı. Şarkı ilk kez 1968 yılında, “Resimdeki Gözyaşları/Emrah” adlı plakta yer aldı.

Karaca, bir röportajında ise Mustafa Altıoklar’ın yönettiği “Ağır Roman” filmiyle 1997’de müzikseverlerce bir kez daha keşfedilen bu şarkının, Mehmet Soyaslan’la gittikleri Moğollar konserinden sonra, “Ne yaparız da onları sollarız” diye kara kara düşünürken ortaya çıktığını anlattı. 

Daha önce tiyatro deneyimi olan Cem Karaca,1970 yılında ise başrolleri Murat Soydan ile paylaştığı yönetmen Yücel Uçanoğlu’nun çektiği yerli kovboy filmi “Kralların Öfkesi”nde oynadı. 

‘Dadaloğlu’

1969 yılında Apaşlar’dan ayrılarak Seyhan Karabay’la birlikte ‘Cem Karaca-Kardaşlar’ topluluğunu kuran Karaca, yayınladıkları ilk 45’likleri ‘Dadaloğlu’ ile listelerde üst sıralara yerleşti. Buradaki çalışmalarından sonra 1972 yılında gruptan ayrılarak Moğollar’a geçti. Moğollar grubuyla ‘Namus Belası’, ‘Gel Gel’, ‘Obur Dünya’ gibi albümlerle büyük başarılara imza attı.

‘Cem Karaca-Dervişan’ı kurdu. Bu grubun kilit isimleri Cem Karaca ve Uğur Dikmen’di.

Safinaz

Toplama olmayan ilk LP’si ‘Yoksulluk Kader Olamaz’ı Dervişan ile birlikte çıkardı. Dervişan’ın dağılmasından sonra ise Cem Karaca 70’lerdeki son grubu olan ‘Edirdahan’ı kurdu. ‘Cem Karaca- Edirhan’ın yaptığı ‘Safinaz’ isimli uzun çalar, Barış Manço’nun 1975 yılında çıkardığı ‘2023’ ile birlikte Türkiye’nin sayılı senfonik rock albümleri arasında yer aldı.

1979 yılında Almanya’ya gitti ve 12 Eylül 1980 sonrası Türk vatandaşlığından çıkartıldı. Yaklaşık 8,5 yıl Almanya’da yaşadı. 27 Haziran 1987 akşamı Türkiye’ye geri döndü ve yeniden Türk vatandaşlığına alındı. Cem Karaca daha sonra solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle 8 Şubat 2004 tarihinde şarkılarıyla aramızdan geçti.