Fas, İngiliz "Sound Energy" şirketi ile yerel bir sahadan "Arap Mağrip-Avrupa" boru hattına doğal gaz sağlamak için sözleşme imzaladı.

"Arap-Mağrib-Avrupa" hattına gaz tedariki için anlaşmaya varıldı

Fas Ulusal Hidrokarbon ve Madenler Ofisinden adının verilmesini istemeyen bir yetkili, Fas resmi haber ajansı MAP'a yaptığı açıklamada, "Sound Energy ile Tendrara sahasından Arap Mağrip-Avrupa boru hattına gaz taşımak için bir anlaşma imzaladık." dedi.

Aynı yetkili, söz konusu sözleşmenin ülkenin doğusundaki Fuceyc bölgesinde yer alan Tendrara sahasının kalkınması planı çerçevesinde imzalandığını, böylece Ulusal Hidrokarbonlar ve Madenler Ofisinin İngiliz şirketine sahayı kullanma imtiyazı verdiğini ve 120 kilometrenin üzerinde bir boru hattının inşa edileceğini kaydetti.

Sound Energy'den daha önce yapılan açıklamalara göre Tendrara'dan yıllık 350 milyon metreküp doğal gazın tedarik edilmesi bekleniyor.

Fas, 2019'da Sound Energy şirketiyle, yaklaşık 5 milyar metreküp gaz rezervi bulunduğu tahmin edilen Tendrara sahasında 14 bin kilometrekarelik bir alanda gaz araştırılması ve işletilmesi için anlaşmıştı.

Söz konusu İngiliz şirketi, sahadan çıkarılan doğal gazı pazarlamak için Fas'ın Africa Gas şirketi ile bir sözleşme imzalamıştı.

Buna karşın Cezayir, Rabat'la diplomatik ilişkileri kesme kararının ardından alınan tedbirler kapsamında Fas'tan İspanya'ya geçen Arap Mağrip-Avrupa boru hattını kullanma sözleşmesini yenilememe kararı almıştı.

İspanya ve Portekiz'e gaz taşımak için 1990'lı yıllarda inşa edilen 1620 kilometre uzunluğundaki Arap Mağrip-Avrupa Boru Hattı'nın Fas topraklarından geçen kısmının uzunluğu yaklaşık 600 kilometre. (AA)