ABD’nin İran’a yaptırımlarına karşı mücadele edeceklerini belirten Zarif, Arap NATO’sunun hayal olduğunu söyledi

Arap NATO’su hayal

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bölgedeki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İran'ın, ABD yaptırımlarına karşı mücadele edeceklerini belirten Zarif, ABD'nin Arap NATO'su projesi için ise 'hayal' dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bölgedeki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İran'ın, ABD yaptırımlarına karşı Türkiye'nin yanında olduğunu belirten Zarif, ABD'nin Arap NATO'su projesi için ise "hayal" dedi.

Al Jazeera televizyonuna demeç veren Zarif, "Amerika'nın baskı ve ambargoları, İran'ın bölgedeki politikalarını değiştirmesine yol açmayacak. İran hiçbir zaman füze programı ile ilgili müzakere etmeyecek. Zira füzelerimiz kimseyi tehdit etmiyor" açıklamasında bulundu.

Öneri propaganda amaçlı yapıldı
ABD'den gelen müzakere önerisinin propagandadan ibaret olduğunu belirten Zarif, Washington’u önce ambargoları kaldırmaya çağırdı.

İran'a karşı bir "Arap NATO'su oluşturma fikrinin bir hayal ve faydasız bir politika olduğunu" ifade eden Zarif, Suudi Arabistan'ın Yemen'de katliamları karşısında Batılı ülkelerin suskun kaldıklarını, hatta verdikleri silahlarla bu suçun ortağı olduklarını söyledi.

***

ABD’den teşekkür!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile telefon görüşmesinde Suriye, Irak, Afganistan ve Yemen konularını ele aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Pompeo’nun Salman’a “Suudi Arabistan’ın Suriye’nin kuzeydoğusundaki acil istikrar ihtiyacına desteği için” teşekkür ettiği bildirildi. Pompeo’nun, Suudi veliaht prensine, Irak hükümetiyle kurdukları ilişkilerden dolayı teşekkür ettiği de kaydedildi.