Aras Kargo işçileri acil önlem istiyor

EMEK SERVİSİ

Ülkenin önde gelen kargo firmalarından Aras Kargo’nun Antep’teki transfer merkezinde koronavirüs vakaları hızla artıyor. İşçiler işyerinde 14 kişinin virüse yakalandığını, bir arkadaşlarının yoğun bakımda olduğunu, buna rağmen önlem alınmadığını söylüyor.

İşyerinde örgütlü Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’nın (TÜMTİS) temsilcisi ise “Bana yoğun bakım diye bir bilgi gelmedi. 8 işçi karantinada” diyor.


SON ANA KADAR TEST YOK

BirGün’e konuşan bir işçi, işten çıkarılma korkusu ve mobbing nedeniyle belirti gösterseler dahi test yaptırmayan arkadaşlarının olduğunu ifade ediyor. Vakaların giderek arttığını belirten işçi, “Ama insan kaynakları bize ‘Kendini kötü hisseden gitsin test yaptırsın, raporunu getirsin’ diyor. Taşeron arkadaşlar var. Zaten yöneticiler istedikleri gibi bağırıp çağırıp işçileri tehdit edebiliyorlar. Bundan dolayı herkes çekiniyor” diye konuşuyor.

İlk vakaların birkaç hafta önce çıktığını belirten işçi, “Gece vardiyasında bir arkadaşımız çok rahatsızlandı. Evine gittiğinde de fenalaşmış. Hastaneye kaldırılınca pozitif olduğunu söylemişler. Şimdi yoğun bakımda. Onunla temaslı olan tüm arkadaşlara test yapılmadı. Bazı arkadaşlar belirti göstermeye başladı. Boğaz ağrısı, öksürük yaşayanlar oldu. Onlar test yaptırdı. Temaslılardı. Testleri pozitif çıkmış, karantinadalar” ifadelerini kullanıyor.

Çalışma sırasında sosyal mesafeye uymanın mümkün olmadığını ve alınan önlemlerin göstermelik olduğunu kaydeden işçi, şöyle devam ediyor: “Bazı noktalarda dezenfektan kutuları koydular. Çoğunun içi boş. Geçenlerde gündüz vardiyası fazla mesaiye kaldı. Gece vardiyasıyla birleşince kalabalık oldu. Ardından gece vardiyasında görülen vakalar gündüz vardiyasında da görülmeye başlandı. Zaten kamyonlara yükleme yaparken 3-4 kişi o alanın içine giriyor. Aynı cihazlara dokunuyoruz.”

‘SENDİKA İLGİSİZ’ İDDİASI

Testi pozitif çıkan bir taşeron işçinin son ana kadar çalıştığını da anlatan işçi, “Arkadaş belirti gösteriyordu. Artık durumu kötüleşmişti; ancak işinden olma korkusu yüzünden hastaneye gitmedi. Günlerce birlikte çalıştık. En sonunda çok kötü oldu. Israrlarımızla hastaneye gitti ve testi pozitif çıktı. Şimdi evde karantinada. Biz gerekli önlemlerin alınmasını ve belli bir süre herkesin ücretli izne gönderilmesini talep ediyoruz. Ailemize bulaştırırız diye korkuyoruz” diyor.

Aras Kargo işçisi, üyesi oldukları TÜMTİS’in yaşananlara sessiz kaldığını belirterek, “Sendika ilgisiz. Gelip ayaküstü konuşuyorlar ama hiçbir şey yapmıyorlar” ifadelerini kullanıyor.

BANA BÖYLE BİR BİLGİ GELMEDİ

İddiaları sorduğumuz TÜMTİS Antep Şube Sekreteri Mahmut Canyurt ise şunları söylüyor: “Ben haftada bir giderim, işyeri temsilcileriyle görüşürüm. Ama bana yoğun bakımda olan arkadaş bilgisi gelmedi. 8 arkadaş karantinada. Müdürlerin baskı yapması söz konusu değil. Yanlış bilgi verilmiş size. Geçen pazartesi akşamı gittim. 8 arkadaşın karantinada olduğunu öğrendim işyeri temsilcisinden. Müdürler de ‘İşçiler bize bildirsin, ambulansla aldıralım’ diyorla