Almanya’da Bonn Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, ülkedeki gerçek vaka sayısının açıklanan sayıdan en az 10 kat fazla olabileceğine işaret etti

Araştırma: Almanya’da gerçek vaka sayısı açıklananın 10 katı olabilir

Almanya'da yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, ülke genelinde kaydedilen koronavirüs vakası sayısı şimdiye kadar açıklanandan 10 kat fazla olabilir.

Bir bilim dergisinde akademik bir çalışma olarak yayımlanmak üzere hazırlanan araştırmada resmi vaka sayısı olan 160 binin en az 10 katı kişinin virüse yakalandığı tespiti yapıldı.

Bonn Üniversitesi'nin model hesaplama sistemine göre yürüttüğü araştırmada virüsün bir milyon 800 bin insana bulaşmış olabileceği ihtimali ortaya çıktı.

Araştırmayı yöneten virolog Hendrik Streeck, Almanya'da koronavirüs vakalarının en yoğun görüldüğü Heinsberg'e bağlı Gangelt beldesinde yapılan çalışmalarda virüs taşıdığı kayıtlara geçmeyen çok sayıda insana rastlandığını açıkladı. Buna göre beldedeki 405 hanede yaşayan toplam 919 kişiyle görüşüldü. Çıkan sonuç, vakaları kayıt altına alan Robert Koch Enstitüsü'nün verileri ile orantılanarak yeniden hesaplandı. Böylece ülke genelindeki vaka sayısının şu ana kadar açıklananın çok daha üzerinde olabileceği tespit edildi.

Ayrıca araştırmaya göre virüse yakalanan her beş kişiden biri hiç semptom göstermiyor.

Robert Koch Enstitüsü de geçen hafta yaptığı açıklamada, gerçek vaka sayısının, şimdiye kadar tespit edip kamuoyuna açıkladıkları sayıdan çok daha yüksek olabileceğini duyurmuştu. Enstitüye göre ülkedeki vaka sayısı 162 bin 200. Ölü sayısı ise yaklaşık 6 bin 700.

Almanya bugün müzelerin, kuaförlerin, kiliselerin ve araba fabrikalarının açılması gibi kimi adımlarla kısıtlamaları azalttı.

Kaynak: BBC Türkçe, DW Türkçe