Araştırma: Bazı hayvanlar insanların hayal bile edemeyeceği renkleri görebiliyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuşlar, sürüngenler, amfibiler ve balıklar insanların hayal bile edemeyeceği renkleri görebiliyor. Yapılan bir araştırmada, sinek kuşlarının ışık spektrumu diye adlandırılan aralık dışında kalan (spektral olmayan) 5 rengi algılayabildiği ortaya çıktı.

Algıladığımız renklerin neredeyse hepsi tek bir dalga boyuna denk geliyor. Bu tür renkler spektral renkler olarak adlandırılıyor, çünkü bu renkler kırmızı ve sarıdan mavi ve menekşe rengine kadar görünür bir spektrumun parçası.

Bu spektrumun istisnası, tek bir dalga boyundan değil sadece kırmızı ve mavi ışığın birleşimiyle üretilen mor rengi. Bu nedenle, bu renk de non-spektral (spektrum dışı) renk olarak biliniyor. Princeton Üniversitesinden Mary Caswell Stoddard, “Mor rengi bizim için özel bir renk” diye belirtiyor.

Gözlerimizin koni hücreleri diye adlandırılan, kırmızı, yeşil ve mavi ışığı tespit eden üç tür hücresi bulunuyor. Mor rengi ise, yeşil konlar değil, sadece kırmızı ve mavi konlar uyarıldığında görüyoruz.

Kuşlar, sürüngenler, amfibiler ve balıkların gözlerinde ise bir ultraviyole kon bulunuyor. Stoddard, bunun, bu hayvanların spektrum dışından beş renk daha görebildiği anlamına geldiğini düşünüyor. Örneğin, mavi kon değil, ultraviyole, yeşil ve kırmızı konlar uyarıldığında “ultraviyole artı sarı” görebilirler.

Stottard’ın araştırma ekibi bu fikri denemek için vahşi sinek kuşlarının sade veya şekerli su içeren yem kaplarını ne sıklıkla ziyaret ettiğini kaydetti. Araştırmacılar kuşların hep şekerli suyu tercih ettikleri varsayımına dayanarak, yem kaplarının yerlerini değiştirdiler, böylelikle kuşların kapları tek ayırt edebilme yolu her bir kabın yanındaki özel ışıkların yaydığı renklere bakmaktı.

Sonuçlar sinek kuşlarının 5 adet spektrum dışı rengi algılayabildiğini gösterdi: mor, ultraviyole artı yeşil, ultraviyole artı kırmızı, ultraviyole artı sarı ve ultraviyole artı mor. Örneğin, kuşlar ultraviyole artı yeşili, saf ultraviyoleden veya saf yeşilden ayırt etmekte herhangi bir sorun yaşamıyordu.

Bu spektrum dışı renkleri muhtemelen çoğu omurgalı algılayabiliyor, çünkü çoğunun dört konu var ancak memelilerde durum böyle değil. Memelilerin gececi ataları iki konu kaybetmişti. Primat atalarımız üçüncü bir konu yeniden evrimleştirdi, ancak renk vizyonumuz diğer hayvanlarınkinden daha zayıf kaldı.

Stoddard, “Bu renklerin kuşlara nasıl göründüğüne ilişkin daha felsefi soruyu ise cevaplamak imkansız. Bu renklerin kuşlara nasıl göründüğüne dair hiçbir fikrimiz yok” diye konuştu.

Kaynak: New Scientist