Araştırma: Berzosertib adlı kanser ilacının tümörlerin gelişimini durdurduğu keşfedildi

Dış Haberler Servisi

Kanser hücrelerinin kendilerini tamir etmesini engelleyen bir ilacın ilk denemeleri olumlu sonuçlar verdi. Deneme kapsamında, berzosertib adlı ilacın verildiği 40 hastanın yarısından fazlasında tümörün gelişiminin durduğu gözlemlendi.

BBC'den Rachel Scharer'in haberine göre, İngiltere'de Kanser Araştırma Enstitüsü (ICR) ve Royal Mardsen adlı kanser tedavi hastanesi tarafından yürütülen denemede berzosertibin kemoterapiyle birlikte uygulandığında daha da etkili sonuçlar verdiği tespit edildi.

Bu ilaç, kanser hücresinin kendi DNA'sını onarmasını sağlayan bir proteini bloke ederek tedavi sağlamayı amaçlıyor. Bu proteinin bloke edilmesi, kanserlerin kendi hücrelerine yönelik hasarı tamir etmesini önlüyor. "Hassas tıp" (precision medicine) diye anılan yaklaşım kapsamında değerlendirilen bu tedavi, belli genleri ve genetik değişiklikleri hedefliyor.

Araştırmaya başka tedavilerin işe yaramadığı ileri düzeyde tümörü olan hastalar dahil edildi. Bu deneme, henüz tedavinin güvenliğini test etme amacı taşıyan ve "Faz 1" olarak bilinen aşamada. Ancak Kanser Araştırma Enstitüsü (ICR), bu araştırmada berzosertib adlı ilacın tümörlerin gelişimini durdurduğuna dair erken endikasyonlar gözlendiğini belirtti.

ÇOK UMUT VERİDİ SONUÇLAR VAR

Araştırma ekibinden, ICR'de Kanser Geni Profesörü Chris Lord, bu erken işaretlerin "çok umut verici olduğunu" belirterek, normalde Faz 1 denemelerde klinik cevap görmenin sıradışı bir olay olduğunu sözlerine ekledi. Ancak ilacın etkililiğini göstermek için başka klinik denemeler de gerekecek.

'İYİMSER OLMAK İÇİN SEBEPLERİMİZ VAR'

Reading Üniversitesinden Dr. Darius Widera BBC'ye yaptığı açıklamada "Bu çalışma az sayıda hasta üzerinde yapıldı... Bu nedenle, berzosertib adlı ilacı kanser tedavisinde çığır açan bir yenilik olduğunu söylemek için çok erken" diyerek "Buna rağmen, berzosertibin özellikle kemoterapiyle birlikte uygulandığındaki güçlü etkilerine bakarak, sonraki araştırmaların sonuçlarına ilişkin iyimser olmak için sebeplerimiz var" şeklinde konuştu.

Bu denemede ileri düzey bağırsak kanseri olan bir hastanın tümörleri berzosertible tedavisi sonrası tamamen yok oldu ve iki yıl kansersiz sağkalım bildirildi.

Yumurtalık kanseri yaşayan başka bir hasta ise bu ilaç ve kemoterapiyle birlikte tedavisinin ardından tümörlerinin küçüldüğünü deneyimledi.

Kemoterapi kanser hücrelerinin DNA'sına zarar vererek tedavi sağlıyor, bu nedenle kanser hücrelerinin kendilerini tamir etmesini engelleyen bu yeni ilaçla birlikte uygulandığında daha büyük fayda sağlayacağı öngörülüyor.

Prof. Lord, aynı zamanda berzosertibin sağlıklı hücrelere zarar vermeden tümör hücrelerini hedeflediğini belirtiyor.

Kaynak: BBC