Katar'da laboratuvarda teyit edilmiş vakalara yönelik kapsamlı bir çalışmada, re-enfeksiyonu risk ve sıklık oranı değerlendirildi. Bulgulardan hareketle, SARS-CoV-2 re-enfeksiyonunun nadir bir olgu olduğu ve bunun da ilk enfeksiyondan sonra en az birkaç ay süren güçlü koruyucu bağışıklığın göstergesi olduğu sonucuna varıldı.

Araştırma: Covid-19'dan iyileştikten sonra hastalığa yeniden yakalanma sıklık ve riski çok az

BirGün Dış Haberler Servisi

SARS-CoV-2 virüsünün sebep olduğu Covid-19 hastalığından iyileştikten 4,5 ay sonra yeniden enfekte olan 33 yaşında bir kişi, Hong Kong Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından geçtiğimiz günlerde gündeme getirilmişti. Bu vaka, genom analiziyle açıkça ortaya konan ilk Covid-19 re-enfeksiyon (yeniden enfeksiyon) kaydı olarak literatüre girmişti.

Katar'da laboratuvarda teyit edilmiş vakalara yönelik kapsamlı bir çalışmada SARS-CoV-2 re-enfeksiyonu risk ve sıklık oranının değerlendirilmesi amaçlandı. MedRxiv'de yayınlanan bu araştırmada, ilk pozitif sürüntüden 45 veya daha fazla gün sonra en az bir PCR pozitif sürüntüsü laboratuvarda teyit edilen tüm SARS-CoV-2 vakaları, re-enfeksiyon bulgusu açısından tek tek incelendi. İncelenen numuneler re-enfeksiyon kanıtı göstermesi açısından 'sağlam', 'iyi', 'biraz', veya 'zayıf', 'kanıt yok' kategorilerinde sınıflandırıldı. Bu şekilde Covid-19 hastalığını geçirmiş kişilerin yeniden enfekte olması risk ve sıklığı hesaplandı.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş araştırmaya göre, 133 bin 266 vakadan sadece 243 kişi (yüzde 0,18) ilk pozitif sürüntüden 45 gün sonra en az bir kez yeniden pozitif çıktı. Bunlardan 54 kişi sağlam re-enfeksiyon bulgusu gösteriyordu.

RE-ENFEKSİYON RİSK VE SIKLIĞI ÇOK AZ

İlk ve ikinci sürüntü arasındaki süre 45 gün ile 129 gün arasında değişiyordu. 54 vakanın 23'ü semptom göstererek bir sağlık kuruluşuna başvururken, 31'i ise rastgele testleme veya temas takibi sırasında tespit edildi. Tek bir kişi, re-infeksiyon esnasında ve sonrasında hastaneye yatırıldı ancak yine de görece hafif bir enfeksiyon geçirdi. Araştırma kapsamındaki re-enfeksiyon vakalarında hiç ölüm kaydedilmedi. Re-enfeksiyon riski yüzde 0,04 olarak hesaplanırken, sıklık oranı ise 10 bin kişi/hafta başına 1,09 olarak ölçüldü.

EN AZ BİRKAÇ AY GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK VAR

Araştırma ekibi, bu bulgulardan hareketle, SARS-CoV-2 re-enfeksiyonunun nadir bir olgu olduğu ve bunun da ilk enfeksiyondan sonra en az birkaç ay süren güçlü koruyucu bağışıklığın göstergesi olduğu sonucuna vardı.