Araştırma: Covid-19 geçirenlere bir doz mRNA aşısı, antikor miktarını 1000 kat arttırıyor

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de Washington Üniversitesi ve Kanada'da McGill Üniversitesinden araştırmacıların gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre, daha önce Covid-19 hastalığı geçiren hastalarda bir doz mRNA aşısı, mutant virüsleri dahi öldürecek antikor miktarını 1000 kat arttırıyor.

MedRxiv'de yayımlanan araştırma kapsamında, daha önce SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçirdiği teyit edilip bir doz Pfizer/BioNTech ve Moderna mRNA aşısı uygulanan hastaların kan örnekleri incelendi.

Yapılan bu araşırmayla daha önceden var olan bağışıklığın aşı yoluyla güçlendirilmesinin, hem aşının geliştirildigi türe hem de yeni ortaya çıkan mutant varyanta karşı nötralizan antikor cevabını arttırdığı ortaya kondu.

Araşırmayla ilgili twitter hesabında açıklama yapan İmünoloji Prof. Dr. Derya Unutmaz, "Daha önce covid19 geçirenlerin, sadece bir doz aşı olmasının yeteceğini düşündüğümü yazmıştım. Bunu destekleyen bir makale yayınlandı. Covid geçirip sonra tek doz mRNA aşısı yapılanlarda, mutant virüsleri de yok edebilecek antikor miktarı bin kat artıyor!" diye belirtti.

Virolog Semih Tareen ise, "aşı sayesinde oluşan nötralize etkisi doğal olarak Covid19 geçirenlerdeki antikorların nötralize etkisinden çok daha yüksek" olduğunu vurguladı.