Yapılan araştırmaya göre Covid-19’dan iyileşenlerin büyük bir kısmında, sadece antikor düzeyleriyle öngörülenden çok daha uzun süreli bağışıklık hafızası oluşuyor

Araştırma: Covid-19'u atlatanların antikor düzeyinde uzun süreli bağışıklık oluşuyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 hastalığından iyileşenlerin çoğunda enfeksiyondan 6 ay sonra bile hastalığı önlemeye yetecek düzeyde bağışıklık hücresi bulunuyor. La Jolla Bağışıklık Enstitüsü Enfeksiyon Hastalıkları ve Aşı Araştırmaları Merkezinden bilim insanlarının yaptıkları araştırmaya göre, Covid-19 hastalığından sonra büyük oranda kazanılmış bağışıklık oluşuyor.

Yeni tip koronavirüse karşı bağışıklık hafızasına yönelik en kapsamlı ve en uzun süreli çalışma olduğu belirtilen araştırma kapsamında, Covid-19 hastalığından iyileşen 185 kişideki kazanılmış bağışıklık düzeyi, vücutta oluşan CD4+ T hücreleri, CD8+ T hücreleri, antikorlar ve hafıza B hücrelerini içeren humoral hücreler açısından değerlendirildi. Araştırma grubu içerisinde hastalıktan 6 ayı aşkın süre sonra değerlendirilen 41 vaka bulunuyordu.
BioRxiv’de online olarak yayımlanan araştırma ekibinde yer alan Virolog Shane Crotty New York Times’dan Apoorva Mandavili’ye yaptığı değerlendirmede, “bu düzeyde bağışıklık hafızasının” insanların büyük çoğunluğunun hastalığı ağır düzeyde geçirmesini önleyeceğini belirtti.

ARAŞTIRMADA RE-ENFEKSİYON (TEKRAR ENFEKSİYON) VAKALARI DA ELE ALINDI

Araştırmada, Covid-19 geçirdikten bir süre sonra yeniden hastalığa yakalanan vakalar raporlanmakla birlikte, bu tür durumların ne kadar nadir veya yaygın olduğuna dair “epidemiyolojik bir çerçeve” olmadığı belirtiliyor.

İnsanların bağışıklık cevabının tek tip olmaması nedeniyle, Covid-19 hastalığını geçirenlerin özellikle düşük bağışıklık hafızası olan bir kısmında yeniden enfeksiyona yakalanma durumu yaşanabiliyor. Bu durumun nedeninin tam olarak bilinmediği ve daha fazla araştırılması gerektiği belirtilmekle birlikte, araştırmadaki öznelerin yüzde 90’ı aşkın bir kısmında bağışıklık hafızası geliştiği vurgulanıyor.

Toronto Üniversitesinden İmmünolog Jennifer Gommerman, bu yeni araştırmadaki kişilerin küçük bir kısmında iyileşme sonrası uzun süreli bağışıklık olmamasının, maruz kalınan koronavirüs miktarındaki farklardan kaynaklanmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirtmekle birlikte, aşıların bunun üstesinden gelebileceğini sözlerine ekliyor.

ANTİKOR ENFEKSİYONU ENGELLERKEN, BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİ İSE HASTALIĞIN AĞIR SEYRİNİ ÖNLÜYOR

Pek çok immünolog, hastalıktan iyileşme sonrası antikor düzeylerindeki düşüşün doğal olduğuna dikkat çekerek, antikor düzeyinin bağışıklık sisteminin sadece bir kolu olduğunu vurguluyor. Kandaki antikor miktarları virüsü engelleme ve ikinci enfeksiyonu önleme amacına hizmet ederken, vücudun bağışıklık cevabının diğer bir kolu olan bağışıklık hücreleri ise yaşanan ikinci hastalığın ağır şekilde seyretmesini önlemekten sorumlu.

Araştırma ekibi Covid-19’u geçiren 185 kişide yaptıkları incelemede bağışıklık sisteminin dört unsurunu da değerlendirdi: Antikorlar, B hücreleri, iki tür T hücresi. Böylelikle sadece kandaki antikor düzeyini değil, bütüncül olarak vücudun bağışıklık sistemini belirleyen diğer unsurları da değerlendirerek bağışıklık hafızasına ilişkin daha kapsamlı bir resim ortaya koydular.

Dr. Crotty bunu şu şekilde ifade ediyor: “(Bağışıklık unsurlarından) sadece birine bakarsanız, tam resmi ıskalayabilirsiniz”