Araştırma: Düşük doz radyasyon terapisi ağır Covid-19 hastalarının iyileşmesine yardımcı olabilir

Dış Haberler Servisi

ABD'de Ohio State Üniversitesi'nden bir araştırma ekibine göre, tek bir seansta verilen düşük doz göğüs radyasyonu, ağır Covid-19 hastalarının akciğerlerinde oluşan inflamasyonu azaltabilir. Hastalar bu şekilde solunum cihazından kurtulabileceği gibi, hastalığın o aşamaya gelmesi de önlenebilir. ABD'de ve dünyanın farklı yerlerinde bu tedavi yaklaşımına ilişkin bir dizi klinik deneme sürdürülüyor.

Ohio State Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arnab Chakravarti, Webmd'den Kathleen Doheny'ye bu tedavi yöntemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Chakravarti yaptığı değerlendirmede, radyasyonun, bazı Covid-19 hastalarının vücudunda bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi olarak meydana gelen sitokin fırtınasının etkilerini dindirmeye yardımcı olabileceğini belirtti. Sitokin fırtınası durumunda vücudun bağışıklık sistemi, virüsle savaşmanın ötesine geçerek kendi doku ve hücrelerine zarar vermeye başlıyor.

Chakravarti, bu tedavi yaklaşımını benimseyen iki klinik deneme yürütüyor. Bunlardan biri solunum cihazına bağlı hastalar üzerindeki tedaviyi deneme amacı taşırken, diğerinde ise oksijen tedavisi gören hastaların solunum cihazı aşamasına geçmesini önleyecek şekilde bu tedavi deneniyor.

Bu düşük düzeylerde radyasyonun direk antiviral etkisi olmadığını belirten Chakravarti, "Ancak inflamasyonu azaltır. Ve inflamasyon azaldığında, zatürrenin yan ürünlerinin akut etkileri de sönümlenir" şeklinde konuştu.

Webmd'de yer alan habere göre, Emory Üniversitesi Kanser Enstitüsünden bir araştırma ekibi de bu tedavi yöntemini deneyenler arasında. Radyasyon terapisi alan 5 Covid-19 hastasına dair ilk analizlerinde, bu hastalardan üçünün 24 saat içinde, birinin ise 96 saat sonra tamamlayıcı oksijen desteğinden çıkarıldığı belirtildi. Bu hastalar 64 ile 96 yaş aralığındaydı. Deneme sonuçlarına, henüz bağımsız hakem değerlendirmesinden geçmemiş bir makalede yer verildi.

1918 İSPANYOL GRİBİ SALGININDA DA BU YÖNTEM KULLANILMIŞTI

İtalya, Hindistan, İran ve İspanya'da da bu tedaviye yönelik araştırmalar sürüyor.

Chakravarti, bu tedavi yönteminin 1918 influenza pandemisinden sonra da gribe bağlı zatürre tedavisinde kullanıldığını ve aynı zamanda eklem iltihabı tedavisinde de uygulandığını söylüyor.

DOZ NE KADAR OLMALI?

Chakravarti, Covid-19 hastaları için dozun "tipik bir bilgisayarlı tomografi dozundan biraz daha yüksek, ancak akciğer kanseri tedavisinde kullanıldığından daha düşük olacağını" söylüyor. "Bu kadar düşük dozlarda tedavi çoğu hasta için güvenli olmalı ancak bunun için klinik denemeler gerçekleştirilmeli" diye ekliyor.

Peki bu radyasyon terapisi yöntemi Covid-19 için nasıl yeniden gündeme geldi? Chakravarti bu soruyu, "Radyasyon onkolojisi alanında kanaat önderlerinin çoğu, bu ultra-düşük dozlar influenzaya bağlı viral zatürrede işe yaradıysa, niçin Covid-19'a bağlı zatürrede işe yaramasın ki diye düşündüler" diye cevaplıyor.