Araştırma: Farelerde felci yenen bir tedavi geliştirildi

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Farelerde omurilik zedelenmesini iyileştiren ve felci tersine çeviren yeni bir tedavi geliştirildi. Bu tedaviyle fareler haftalar içinde yeniden yürüyebildi.

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, araştırma ekibi felçli farelerin omuriliklerini çevreleyen dokulara bir doz enjeksiyon uyguladı. Felçli kemirgenler sadece 4 hafta içinde yeniden yürümeye başladı.

Araştırmada, jel şeklinde uygulanan terapinin yara bölgesindeki molekülleri organize ederek, yara iyileşmesi ve hücreler arası iletişimde önemli rol oynayan tüm dokularda bulunan doğal matrisi taklit eden karmaşık bir nanofiber ağa dönüştüğü belirtildi.

Independent'ın haberine göre, ABD'de Northwestern Üniversitesinden bilim insanlarının da aralarında olduğu araştırma ekibi, bu jelin yara bölgelerindeki moleküllerin hareketini uyumlandırarak hücrelerdeki sürekli hareket eden reseptörleri bulup onlara bağlanmasını sağladığını belirtti.

Araştırmanın sorumlularından Northwestern Üniversitesinden Samuel Stupp, "Daha önce hiç yapılmayan, araştırmamızdaki temel yenilik nanofiberlerimizdeki 100 binden fazla molekulün kolektif hareketini kontrol etmesidir" diye konuştu.