Araştırma: Fazla beyin hücresine sahip olmak, yüksek IQ’yu garantilemiyor

Danimarka'da yapılan bir araştırmaya göre fazla beyin hücresine veya büyük bir beyne sahip olmak sınavlarda yüksek notları, stratejik düşünme kabiliyetini veya yüksek bir IQ düzeyini garantilemiyor.

Sputniknews.com’da yayımlanan habere göre, Danimarka Kopenhag Üniversitesi ve Bispebjerg Hastanesi'nden araştırmacılar, beyin hücresi sayısının kişinin zekasının bir göstergesi olmadığı sonucuna vardı.

Araştırmacılar, IQ teorisini yeniden sorgulatan bu deneyde hayattalarken IQ'ları test edilmiş 50 ölü erkeğin serebral kortekslerini (beynin dış kısımlarını) incelediler.

Beyindeki serebral korteks, insanın problem çözme, kişilik, mantıksal düşünme ve eleştirel düşünme gibi birçok yetisini kontrol eden milyarlarca beyin hücresini barındırıyor.

DOĞRUDAN İLİŞKİ BULUNMUYOR

Araştırma ekibi, önceleri tam tersi iddia edilse de bir insandaki beyin hücresi sayısının kişinin zekasıyla doğrudan ilişkisi olmadığını keşfetti.

Bispebjerg Hastanesi Stereoloji ve Sinirbilim Araştırma Laboratuvarı'nda profesör olan Bente Pakkenberg, Danimarka Radyosu'na verdiği röportajda, “Geçmiş çalışmalarda beyin büyüklüğüyle IQ arasında bir bağlantının olduğu bulunmuştu. Bu yüzden bilimsel araştırmalarda dahi çok beyin hücresine sahip olmanın iyi olduğu konusunda yaygın bir kanı mevcuttu” dedi.

Pakkenberg, “50 erkeğin beyin hücresi sayılarını IQ’larıyla karşılaştırdık. Sonuç olarak ikisi arasında hiçbir bağlantıya rastlamadık” açıklamasında bulundu. Araştırmacı, kişilerin beyin hücresi sayılarıyla IQ'ları arasında herhangi bir doğru orantının gözlenmediğini ifade etti.

Ayrıca, bu yeni araştırmayı yayımlamanın kolay olmadığını, alandaki diğer araştırmacıların elde edilen sonucun tanım itibarıyla yanlış olduğunu ileri sürdüklerini de ekledi.

Pakkenberg, yüksek düzeydeki IQ'nun nedeni beyin hücresi sayısı değilse bu durumun başka bir açıklamasının olması gerektiğini düşünüyor ve “IQ seviyelerinin nedeni, beyin hücrelerinin birbirine nasıl bağlandığı veya beyin hücrelerinin sinapslar aracılığıyla birbirlerine nasıl cevap verdiği olabilir" diyor.

ERKEKLER DAHA FAZLA BEYİN HÜCRESİNE SAHİP

Beyin hücresi sayısıyla zeka arasında doğrudan bir bağlantının olmamasının yanı sıra araştırmacılar başka bir gerçekle daha karşılaştı. Erkeklerin kadınlara kıyasla daha fazla beyin hücresine sahip olduğu bulundu. Kadınlarda ortalama 19 milyar beyin hücresi bulunurken erkeklerde ortalama 23 milyar beyin hücresi bulunuyor.

Pakkenerg, “Bu bulgu, beyin hücresi sayısının insan zekasındaki rolü üzerine araştırmacıları düşündürtüyor. Bu konuda kafalar karışık, ancak öncekinden daha iyi bir yerdeyiz” dedi.

Tarihte ilk zeka testi 20. yüzyılın başlarında Fransız psikolog Alfred Binet tarafından icat edildi. Alfred Binet'nin zeka testi, öğrencilerin okulda görmedikleri bir dizi ödevi içeriyordu.

Daha sonra İngiliz Charles Spearman tek bir zeka testinde başarılı olan kişilerin diğer kategorilerde de başarılı olma eğilimi gösterdiğini keşfetti. Böylece kişilerin genel zekalarının ölçülebileceği fikrini öne sürdü.

Zeka testleri, o gün bugündür iş görüşmelerinde yaygın olarak kullanılıyor.