Hong Kong Üniversitesi'nden araştırmacılar, 33 yaşında bir kişinin Covid-19 hastalığından iyileştikten sonra enfeksiyona yeniden yakalandığını açıkladı. Üniversitenin basın bildirisinde bu olay, "dünyada Covid-19'dan iyileştikten sonra tekrar enfeksiyona yakalanma vakasının ilk belgesi" olarak belirtildi.

Araştırma: İlk kez bir hasta iyileştikten sonra yeniden Covid-19'a yakalandı

BirGün Dış Haberler Servisi

Hong Kong Üniversitesi, Li Ka Shing Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü'nden araştırmacılar, bir kişinin Covid-19 hastalığından iyileştikten sonra enfeksiyona yeniden yakalandığını bildiren bir araştırma yayımladı. Uluslararası Klinik Enfeksiyon Hastalıkları Dergisi'ne kabul edilen araştırmada re-enfeksiyon özelliklerinin tespit edilmesi için yeni nesil dizileme kullanıldı.

Araştırmada, Covid-19 enfeksiyonunun yaşandığı ilk vakadaki virüs türünün genom diziliminin, ikinci kez yaşanan enfeksiyondaki virüs türünün genom diziliminden açıkça farklı olduğu bulundu. Üniversitenin basın bildirisinde bu olay, "dünyada Covid-19'dan iyileştikten sonra tekrar enfeksiyona yakalanma vakasının ilk belgesi" olarak nitelendirildi.

Bu rapordan önce, çoğu insan, Covid-19'dan iyileşmiş hastaların re-enfeksiyona (yeniden enfeksiyon/hastalığa yeniden yakalanma) karşı bağışıklığı olduğunu düşünüyordu. Buna karşın, bazı hastaların birkaç ay sonra antikor düzeylerinin azaldığına dair bulgular bulunmaktaydı.

Bu vakada, 33 yaşında bir hasta Covid-19'a yakalanıp iyileşmesinden 4,5 ay sonra ikinci kez aynı hastalığa yakalanıyor. İlk ve ikinci hastalığın viral genomlarının virüsün farklı suşlarına ait olduğu ve virüsler arasında toplam 24 nükleotidin farklı olduğu belirtiliyor. İkinci enfeksiyonun ise tamamen asemptomatik geçtiği vurgulanıyor.

"BAĞIŞIKLIK YENİDEN ENFEKSİYONU BLOKE ETMEYE YETMEDİ"

Yale Üniversitesi İmmünobiyoloji Profesörü Akiko Iwasaki araştırmaya ilişkin Twitter hesabında yaptığı değerlendirmede, "paniğe gerek olmadığını" belirterek şu noktalara değindi:

1) İkinci enfeksiyon asemptomatiki. Bağışıklık yeniden enfeksiyonu bloke etmeye yetmezken, kişiyi hastalıktan koruyabilmiştir.

2) Hastanın yeniden enfeksiyon sırasında tespit edilebilir bir antikoru yoktu ancak yeniden enfeksiyon sonrasında saptanabilir düzeyde antikor geliştirdi.

3) Yeniden enfeksiyon meydana gelebildiğine göre, doğal enfeksiyon yoluyla sürü bağışıklığının SARS-CoV-2'yi ortadan kaldırması muhtemel değildir. Sürü bağışıklığını elde etmenin tek güvenli ve etkili yolu aşı yoluyladır.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR

Son olarak, bu vaka ilk enfeksiyonun ikinci enfeksiyonun hastalığını önleyebilmesinin iyi bir örneği olmasına karşın, yeniden enfeksiyonun sonuçlarını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır.

"PANİĞE GEREK YOK"

İmmünoloji Profesörü Derya Unutmaz ise Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Bu sürpriz değil, zaman geçtikçe bu 2. enfeksiyonları daha sık görmemiz garip değil ama yine de çok küçük bir oran olacaktır-yakın zaman için. 1.defa enfekte olanların çok büyük çoğunluğunda iyi bağışıklık oluşuyor, belli bir süre (aylar/yıl) korunacaklarlardır. Paniğe gerek yok!"