İstanbullular 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatı'nın başarılı olmayacağını ve döviz kurundaki düşüşe rağmen fiyatların eskiye dönmeyeceğini düşünüyor.

Araştırma: İstanbullular fiyatların eskiye dönmeyeceğini düşünüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) yaptığı araştırmaya göre, aralık ayında İstanbulluların gündeminin ilk maddesi yine ekonomi oldu. İstanbullu, hükümetin artan dolar kuruna karşı tedbir amaçlı devreye aldığı 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatı'nın başarılı olmayacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 57,7'si sistemin başarılı olmayacağını belirtirken, yüzde 81,9'u da döviz kurundaki düşüşe rağmen fiyatların eskiye dönmeyeceğini belirtiyor.

İPA’nın "İstanbul Barometresi" başlıklı araştırma ile halkın ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik görüşlerinden iş memnuniyetine birçok başlıkta her ay düzenli olarak kentin nabzını tutuyor. İstanbul Barometresi'nin aralık ayı raporuna göre, ev içinde en çok konuşulan konular arasında ekonomik sorunlar, döviz ve altında gerçekleşen düşüş başı çekti. Bu konuları korona virüsü ve asgari ücretin yeni tutarının belirlenmesi takip etti.

Araştırmanın detayları şöyle:

Yüksek enflasyon, ürün zamları ve döviz kurundaki hareketlilikler aralık ayının gündemini belirledi. Katılımcıların yüzde 35,4'ü yüksek enflasyon ve ürün zamlarının, yüzde 31,3'ü döviz kurundaki hareketliliklerin aralık ayında Türkiye'nin gündemi olduğunu belirtti. Bu olayları, asgari ücretin yeni tutarının belirlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kur korumalı TL vadeli mevduat hesabını tanıtması ile döviz kurlarındaki düşüş takip etti.