İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, plastik atıklar mikrodalgalar yoluyla temiz hidrojene dönüştürülebiliyor.

Araştırma: Plastik atıklar mikrodalgalar yoluyla temiz hidrojene dönüştürülebiliyor

Dış Haberler Servisi

İngiltere'de kimyagerler, mikrodalgaları kullanarak naylon poşetleri, plastik süt şişelerini ve diğer market ambalajlarını temiz bir hidrojen kaynağına dönüştürdü.

New Scientist'ten Adam Vaughan'ın haberine göre, başka yöntemlerle de hidrojene dönüştürülebilen plastik atıklar, bu yeni yaklaşımla çok daha hızlı bir şekilde ve daha az enerji tüketerek temiz hidrojene dönüştürülebiliyor.

Oxford Üniversitesinden Peter Edwards ve arkadaşları, sadece İngiltere'de her yıl 1,5 milyon ton plastik atık ortaya çıktığı gerçeğiyle yüzleşmek istediler. Sadece naylon poşetlerdeki hidrojen yoğunluğunun ağırlık olarak yaklaşık yüzde 14 olduğu düşünüldüğünde, plastiğin iklim değişikliğiyle başa çıkmak için temiz üretilmiş hidrojeni gözleyen ülkeler için muhtemel yeni bir kaynak teşkil ettiği görülebiliyor.

Edwards ve ekibi, plastiği mutfak blenderıyla küçük parçalar haline getirerek demir oksit ve alimünyum oksit katalizörüyle karıştırdılar. Katalizör, mikrodalga jeneratörüyle 1000 watt'ta kavrulduğunda, plastik üzerinde sıcak noktalar oluşturarak hidrojen açığa çıkardı.

Edwards, sonuçların "plastik atık için cazip potansiyel bir çözüm" sağladığını söylüyor. Henüz her bir test için 300 gram plastik kullanılarak sadece küçük ölçekte yapılmasına rağmen, daha büyük deneyler de planlanıyor.