Sürrealist ressam Dali'yle anılan uyku tekniğinin yaratıcılığa etkisi kanıtlandı.

Araştırma: Salvador Dali'nin kısa uyku tekniği "yaratıcılık için ideal kokteyl"

Dış Haberler Servisi

Salvador Dali ve Thomas Edison dahil dünyanın en yaratıcı beyinlerinin yaratıcılıklarını güçlendirmek için kullandıkları uyku tekniğinin yaratıcılığa etkisi kanıtlandı.

Livescience'dan Yasemin Saplakoğlu'nun haberine göre, yapılan araştırmada sürrealist ressam Dali'yle anılan uyku tekniğinin yaratıcılığı harekete geçirebildiği bulundu. Dali, bu uyku tekniğiyle uyumak için yattığında elinde bir kaşık veya top gibi bir nesene tutardı. Uykuya daldığında düşen nesne gürültü yaparak dahi ressamı uyandırırdı. Bu şekilde, bilinç altının kıyısında birkaç dakika geçirdikten sonra çalışmaya başlamaya hazır hale gelirdi.

8 Aralık tarihinde Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmada, hypnagogia veya N1 diye adlandırılan bu erken uyku aşmasının sadece birkaç dakika sürdüğü ve "yaratıcılık için ideal kokteyl" olabildiği belirtildi.

Oudiette ve ekibi, yapılan araştırmada bu tür uykunun sıradan insan için işe yarayıp yaramadığıni araştırdı. Araştırma kapsamında hızlı uyuma becerisi olan 103 sağlıklı katılımcıya bir matematik sorusu soruldu.

Soruda dizinin son basamağındaki sayıyı tahmin etmeleri gerekiyordu. Katılımcılara iki kural verildi. Kuralları soruyu çözmek için adım adım uygulamaları gerekiyordu. Ancam araştırmacılar, dizideki sekizinci basamağın her zaman ikinci basamak olduğu bir "gizli kural" koyuldu. Bu kuralı keşfetmek soruyu çözme süresini kısaltıyordu.

Bu deneyde bunu farkederek soruyu kendilerine anlatılan şekilde değil de, bu gizli kuralı keşfederek çözenlerin yaratıcı olduğu değerlendirildi.

Araştırmada N1 aşmasında en az 15 saniye geçiren katılımcıların gizli kuralı keşfetme ihtimali yüzde 83 iken, kontrol grubu için bu sayının yüzde 30 olduğu bulundu.