Etçil dinozor türü Tyrannosaurus Rex'in alt çenesine yönelik bilgisayarlı tomografi taramaları, bu türün ağzında aslında oldukça "yaygın ve hassas" sinir uçları bulunduğunu ortaya koydu. Bu da T-rex'in yiyeceği besinleri dikkatle seçtiği anlamına geliyor. Soichiro Kawabe, T-Rex'in "diğer hayvanlar gibi hassas bir tarafı olduğunu" belirterek, "Bir gurmeydi, diyebilirsiniz" dedi.

Araştırma: T-Rex 'pisboğaz' bir etobur değil, yemek seçen 'hassas bir gurmeydi'

Dış Haberler Servisi

Etçil dinozor türü Tyrannosaurus Rex'in (T-Rex) beslenme alışkanlığına yönelik yeni bir araştırma, bu türün yoldan geçen her avı midesine indiren bir "pisboğaz" değil, yemek konusunda seçici bir "gurme" olduğunu ortaya koydu.

Diğer tüm antik yırtıcılar gibi T-Rex'in de et namına ne bulursa yiyen acımasız bir sürüngen olduğu yönünde yaygın bir kabul olmasına karşın, yapılan yeni bir araştırma dev kertenkelenin oldukça seçici bir beslenme alışkanlığı olduğunu ortaya koyuyor.

Japonya'da Fukui Üniversitesinin Dinozor Araştırmaları Enstitüsünden paleontologlara göre, T-Rex'in alt çenesine yönelik bilgisayarlı tomografi taramaları, bu türün ağzında aslında oldukça "yaygın ve hassas" sinir uçları bulunduğunu ortaya koydu. Bu da T-rex'in yiyeceği besinleri dikkatle seçtiği anlamına geliyor.

Araştırma makalesinin yazarlarından Soichiro Kawabe VICE dergisine verdiği demeçte, T-Rex'in "diğer hayvanlar gibi hassas bir tarafı olduğunu" belirterek, "Bir gurmeydi, diyebilirsiniz" diye sözlerini sürdürdü.

Independent'tan Danielle Sinay'ın haberine göre, Kawabe T. Rex'in avını (kolları çok küçük olduğundan) muhtemelen ayaklarıyla tutup "tıpkı insanların kanat yerken yaptığı gibi, kemikten sulu ve besleyici eti aldığına" ve gerektiğinde kemiği ve iliği de yediğine inanıyor.

T.Rex'in "hassas bir burnu" olduğunu vurgulayan Kawabe ve arkadaşları, bu türün çene ve burunları üzerinde kusursuz kontrol becerisine dikkat çekiyorlar. Bunun, yavrularını koruma ve onlar için yuva kurma becerisine yardımcı olduğunu belirten Kawabe, "Bu dinozorların aynı şekilde çocuklarını dikkatle ağızlarında taşımış olabileceği" sonucuna varıyor.