Uluslararası Gençlik ve Eğitim Televizyonu Merkez Enstitüsü´nün yaptığı bir araştırmaya göre, Almanya'da her 10 gençten dokuzu Ukrayna´daki durum nedeniyle aşırı derecede endişeli.

Araştırma: Ukrayna Rusya Savaşı, Almanya'da savaş korkusunu artırdı

Dilara Ekinci / Berlin

Almanya'da yapılan bir araştırma gençler arasında savaş korkusunun arttığını gözler önüne serdi. Anket sonuçlarına göre Her 10 gençten dokuzu Ukraynadaki durum nedeniyle aşırı derecede endişeli.

Almanya-Münih merkezli Uluslararası Gençlik ve Eğitim Televizyonu Merkez Enstitüsü´nün 13-17 yaşındaki gençlerle yaptığı anket sonuçlarına göre Almanya´daki çocuk ve ergenler dünyada bir nükleer savaş tehdidinden korkuyor. Her 10 gençten dokuzu Ukrayna´daki durum nedeniyle aşırı derecede endişeli.

'GENÇLERİN ENDİŞELENDİĞİ İKİ TEMEL KONU VAR'

DW´nin haberine göre, gençlerin endişelendiği iki temel konu var. 'Putin´in Ukrayna ile yetinmeyip diğer ülkelere de saldırma ihtimali.' Diğeri ise 'nükleer silahların kullanılmasi ve Almanya hükümetinin hızlı reaksiyon gösteremekte yetersiz kalması' ihtimali.

SAVAŞ AVRUPA´DA DA OLABİLİR

Gençler üç hafta öncesine kadar akıllarında olmayan bir gerçekle yüzleşti: 'Savaş Avrupa´da da olabilir.' Ailesi Türkiye´den göç eden 17 yaşındaki bir genç üçüncü dünya savaşı ya da daha da kötüsü bir nükleer savaşın onları çok korkuttuğunu söyledi ve devam etti: "Ailem Almanya´ya daha iyi bir hayat için göçmüştü, şimdi ise ben eğer bir savaş olursa nereye gideceğim diye düsünüyorum. Ülkeden sağ çıkabilir miyim bunu bile bilmiyorum."

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARININ ODAĞI DEĞİŞTİ

Almanya´da TikTok ve Instagram´da bir savaş halinde yapılması gerekenlere dair videolar ve Almanya'ya bir saldırının mümkün olup olmadığını tartışan içeriklerin sayısı da ciddi artış gösterdi. Potasyum iyot tabletlerinin google aramalarında da bir sıçrama yaşandı.

Araştırmada, sosyal medyada iklim, cinsiyet eşitliği gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren grupların da paylaşımlarının çoğunun odağının Ukrayna olduğu belirtildi. Sosyolog Klaus Hurrelmann´a göre, bu durum gençlerin endişelerinin çevre ve iklim gibi son on yıldır gençler için en önemli olan konulardan gerçek bir savaş ihtimaline evrilmesine neden olabilir.