Araştırma: Yeni tip koronavirüs kan yoluyla bulaşır mı?

Dış Haberler Servisi

Covid-19 hastalığına sebep olan yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) ne şekilde bulaştığı pandemi sürecinin başından beri merak konusu olmuştu. Şu ana kadar virüsün damlacık ve temas yoluyla bulaştığı yaygın olarak kabul edilmekle birlikte, bunlardan başka şekillerde de bulaşma olasılığına ilişkin araştırmalar tüm dünyada sürüyor.

İşte bu araştırmalardan biri, henüz bağımsız hakem değerlendirmesinden geçmemiş araştırmaların yer aldığı MedRxiv’de yayınlandı. Oxford Üniversitesinden araştırmacılar, PCR testi pozitif vakaların kan örneklerine yönelik yaptıkları incelemelerde, kan yoluyla enfeksiyon riski olup olmadığını belirlemeye çalıştı. Araştırma kapsamında, kanda viral RNA sıklığını tespit etmek için yapılan sistematik literatür taramasına ek olarak, Covid-19 hastalarının kan örnekleri üzerinde RT-PCR testi gerçekleştirildi.

Covid-19 hastalarından oluşan klinik araştırma grubundan alınan 212 kan örneğinin sadece 27’sinde (yüzde 12,7) yeni koronavirüs RNA’sı tespit edildi. RNA tespiti, hastalığın ağır seyrettiği vakalarda belirtilerin ortaya çıkmasını takip eden 20 gün içerisinde gerçekleşti. Hastalık semptomlarının ortaya çıkmasını takip eden 28 günden sonra alınan 143 örnekte ise hiçbir viral RNA bulgusuna rastlanmadı.

Araştırmada, Covid-19 hastalarından alınan kan örneklerinde, çok az sayıda vakada da olsa (yüzde 12,7), virüse (viral RNA) rastlanabildiği, ancak viral yükün genellikle pozitif olarak bildirilebilecek eşiğin altında olduğu bulundu. Viral RNA içeren kan örneklerinin kendini kopyalamaya yetecek düzeyde virüs ürettiğini gösterecek kanıt bulunamadığı bildirildi.

Sonuç olarak, araştırma kapsamında az sayıda kan örneğinde bulunan viral RNA yükünün bir insanı enfekte etmeye yetecek düzeyde olmadığı anlaşıldı. Araştırma ekibi, SARS-CoV-2’nin laboratuvar ve sağlık çalışanlarına kan yoluyla bulaşmasının “ihmal edilebilir” düzeyde risk unsuru taşıdığını belirtmekle birlikte, laboratuvar çalışmalarında ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarının tavsiye ettiği kurallara uyulmasının “üzerinde çalışılan maddenin ve sürecin doğası gereği” önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: www.nature.com