Bakan Ersoy’un kendi şirketine ait tatil köyünün yapımına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Arazinin yeri değiştirildi ve tahsis otele daha uygun bir yere çekildi.

Bakan Ersoy'un şirketine tahsis edilen orman arazisinin yeri değiştirilmiş

Bilal ÇELİK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un şirketlerinden MRA Turizm’e ait Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Türkbükü’nde yapılması planlanan 5 yıldızlı tatil köyü projesinde yer alan tartışmalı kararlar, sunulan çevresel etki raporuyla (ÇED) netleşti.

Bakan Ersoy'a ait Ersoy Otelcilik, Aralık 2020’de Muğla Bodrum’daki Hilton Türkbükü Otel’i bünyesinde bulunduran Azerbaycan merkezli ISR Turizm’i satın aldı. Şirketin ismi, 15 Ocak 2021’de MRA Turizm ve Otel İşletmeciliği A.Ş. olarak değiştirildi.

arazinin-yeri-degistirilmis-1017531-1.

5 yıldızlı dev tatil köyü projesi için ÇED süreci başlatılırken, verilen ön onayla birlikte 307 oda ve 870 yataklı tesisin önünde engel de kalmadı. Tahsis edilen 25 bin metrekarelik alanda ise 120 odalık bir blok inşa edilmesi planlanıyor.

HABERİ DOĞRULADI

BirGün; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bakan Ersoy’un ana hissedarı olduğu şirketinin Türkbükü’nde yapacağı 5 yıldızlı tatil köyü projesine 25 bin metrekarelik orman arazisinin dahil edilmesine onay verdiğini 12 Mayıs’ta duyurdu. Konuya ilişkin bir Youtube kanalına açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, haberi doğrularken eksik yanlarının olduğunu da ifade etti. Ersoy, "Hilton'un arazisinin sahibi şirketi 2012 yılında satın aldığımda, o zaman bu tahsis yapılmıştı” dedi. Ersoy, konu hakkında bir açıklama yapabileceğini söylese de henüz herhangi bir açıklama gelmedi.

arazinin-yeri-degistirilmis-1017529-1.

Bakan’ın açıklamalarının ardından konu bir kez daha gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, tahsis edilen araziye ilişkin imar planı, Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin 2017 yılındaki kararıyla iptal edildi. 25 dönümlük orman arazisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yeniden hazırladığıTürkbükü Doğusu Turizm Merkezi 4. Etap Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama Planı’na dahil edildi. Arazinin yapılaşmaya açılmasını öngören söz konusu imar planı, 28 Mart 2022’de kabul edildi.

arazinin-yeri-degistirilmis-1017530-1.

YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 25 bin metrekarelik orman arazisinin, 115 bin metrekarelik alana dahil edilmesinde sakınca görmedi. Bakanlık, alanın ‘turizm kullanımına ayrılması’ koşulunu hatırlattı. Ardından Ersoy’a ait MRA Turizm, tahsisi sağlanan 25 dönümlük orman arazisinde yapılması planlanan inşaatta “daha çok ağacın kesileceğini” gerekçe göstererek, yerin değiştirilmesi için yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu. Talepte bulunan şirketin sahibi Ersoy’un yönetimindeki Bakanlık, 24 Eylül 2021’de bu başvuruyu da uygun buldu. Eski ve yeni alanlar karşılaştırıldığında ise son tahsis yerinin otelin projesine daha uygun olması dikkat çekti.

bakan-ersoy-un-sirketine-tahsis-edilen-orman-arazisinin-yeri-degistirilmis-1017576-1.

ÇED DE GELİRSE TAMAM

MRA Turizm, 6 Mayıs’ta ÇED başvurusu yaptı. Şirket, "ÇED olumlu" ya da "ÇED gerekli değildir" kararı alırsa 25 bin metrekarelik orman arazisinin yapılaşmasında hiçbir engel kalmayacak.

BELEDİYEDEN ‘ÇED’ ŞERHİ

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Dairesi Başkanlığı, projeye şerh koydu. Belediye, atık su arıtma tesisinin yetersiz kalacağını belirterek, kapasitenin artırılması gerektiği görüşünü paylaştı.

PANDEMİDE BİLE YÜZDE 182 KÂR!

Kredi derecelendirme şirketlerinden JCR Eurasia Rating’in MRA hakkındaki raporunda dikkat çekici bilgiler yer aldı. Rapora göre Ersoy’un ana hissedarı olduğu şirket, pandemi koşullarında bile neredeyse iki kat kâr elde etti. Rapora göre, Ersoy’un ana hissedarı olduğu şirket, 2021’de yıllık yüzde 182,3 artışla 102,65 milyon TL satış geliri elde etti.