Ardahan’da  golfçü olmak

ardahan-da-golfcu-olmak-47652-1. > SEÇİL TÜRKKAN secilturkkan@gmail.com

17 Yıldır Ardahan’da yaşayan Tarkan İli 40 yaşında, aslen Karslı. 1988 Şubatı’ndan beri Boks, 2006 yılından bu yana da Golf Antrenörü olarak çalışıyor. İli, dönemin İl Müdürü antrenör ve sporcu Metin Çimli vesilesiyle bu spora merak salmış, tam da o sırada Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu golfü Ardahan’da yayma planları yapıyormuş. Federasyonun desteğiyle eğitim alan İli, öğrenciler ve sporculara eğitim vermeye başlamış.

Ardahan’da hoca sayısı, golf oynayan kişi kadar az. İli kentin ilk antrenörü. Şimdi bir de Ardahan Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nda öğrenimini sürdüren öğrencisi Gökmen Orak antrenörlük yapıyor.

Birilerinin golfe başlaması şehirde önce şaşkınlık yaratsa da artık çoğu insan duruma alışmış. İli, ilk şaşkınlığın sebebini “Sopalar, toplardan filan herhalde. Şimdi toplum bize alıştı.” diyerek açıklıyor. En genç öğrencisi 10, en yaşlısı ise 20’li yaşlarda. Antrenöre göre pek çok konuda olduğu gibi artık golfte de tabular yıkıldı. Tabunun kırılışını golfün Ardahan’a da ‘gidişiyle’ açıklıyor. “15-20 yıl öncesine kadar kulüp sayısının az olduğu, sadece belirli kesimlerin oynadığı oyunu şimdilerde Antalya, İstanbul, Kuşadası, Ankara, Bodrum gibi illerle beraber bizim ildeki çocuk ve gençler de oynuyor. Bir ağacın kökü, dalı, yaprağı gibi olduk.”

“Golfü neden seviyorsunuz?” sorusunun yanıtında da “Ağacın kökünün” izini sürmek mümkün. “Öncelikle tabiatla iç içesiniz, arkadaşlık çok ileri, kültür mozaiği var. Farklı şehirlere giderken her kulüpten dörderli gruplar oluşturuluyor, bu da kaynaşmak için olumlu bir taktik.” diyor.

Golf’te sahaya saygı oyunun asli unsurlarından. Ardahan’da da öyle. İli’nin dediği gibi golfün tabiatla içiçe olmasının bir başka nedeni daha var, o da saha olarak kullandıkları yerin ineklerle de paylaştıkları bir mera olması. Konuyla ilgili bir anıyı şöyle anlatıyor. “2008 yılının Ağustos ayıydı sanırım. Başarılarımız önce TRT’de yayınlanmış, bu haber çok ses getirdiği için yabancı basının da dikkatini çekmişti. Bir Alman kanalı gelip bizimle röportaj yapmak istedi. Gelen ekip normal bir saha yerine, ineklerin otladığı meraları görüp, bunun şaka olmadığını da farkedince şaşkınlıklarını gizleyemedi.”

Merada golfün bir başka motivasyonu var, öyle anlatıyor İli: Buralarda mevsim, coğrafi şartlar ve oyun alanlarının farklılığı çalışırken bizi daha çok hırslandırıyor. Sahası olan kulüplerin imkanları farklı ama istersek oralarda da çalışabiliyoruz. Ne olacak, uçakla gidip geliyoruz.

Şehrin golf sahası önümüzdeki aylarda açılacak. Fakat açılmasa da Ardahan’ın golfçüleri merada ineklerle, keyifleri yerinde...