Bağsaray köyünde mermer ocağı yapımı için koruma altındaki ardıç ormanlarında 1000 ağaç kesildi. A Platformu sözcüsü Gündüz, ocakların yapımı iptal edilene dek eylemlerine devam edeceklerini açıkladı

Ardıç ormanına mermer ocağı

BİRGÜN / BURDUR

Burdur'a bağlı Bağsaray Köyü halkı'nda bölgede yapılması planlanan mermer ocağı sebebiyle koruma altındaki 1000'e yakın ağaç kesildi. Köy halkı dün konuyla ilgili olarak Burdur Valiliği, Orman İşletme Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında ardıç ağaçları ve su kaynaklarını korumaya geldiklerini vurguladılar. Platform Sözcüsü Hediye Gündüz toprağı koruma görevi üstlenen yaban hayvanlarına ev sahipliği yapan koruma altındaki ardıç ormanlarının maden ocaklarına feda edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Proje tanıtım dosyası MGS Müşavirlik Mühendislik Şirketi tarafından Mayıs ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderildi.


1000 AĞAÇ KESİLDİ
Bağsaray’da yaşları 600 yaşına kadar varan Ardıç ağaçları alanın mermer ocağına tahsil edilmesi nedeniyle kesildi. Şu ana kadar yaklaşık 1000 kadar koruma altındaki Ardıç Ağacı’nın kesildiğini belirten Platform Sözcüsü Gündüz, ardıç ormanlarının varlıkları sürdürülebilmesi için Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesimlerinin yasaklandığını, 5 türü bulunan Ardıç’ın, bölgede Katran, Kokar ve Boylu Ardıç olmak üzere 3 türünün bulunduğunu söyledi. Bölgede mevsimsel olarak en erken meyve ve sebze burada yetişiyor, Isparta ve Antalya'yı da besliyor.

İÇME SUYUNA YAKIN
Planlanan mermer ocağı Bağsaray'a 4 km, içme suyu kaynağına 200 metrelik bir mesafede bulunuyor. Bölgede ormancılık önemli bir geçim kaynağı. Platform bu yüzden alanın tahrip edilmesinin de sosyal açıdan da problem olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca kesilen ağaçların bölgeden kamyonlarla kaçırıldığı iddiasını da dile getirdiler.