‘Ardıcın közü yalancının sözü olmaz’ tepkisi

Yaren ÇOLAK

Türkiye’nin COP26’da ormanları korumak üzere taahhütlerde bulunduğu sırada Mersin’de orman katliamı sürüyor. CHP’li Vekil Gökçel, “Orman Bakanlığı eliyle vahşice katliam yapılıyor” dedi. Erdemli’de binlerce ardıç ağacı Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü’nce başlatılan gençleştirme çalışması kapsamında kesiliyor.

Güzeloluk İşletme Müdürlüğü’nce haziran ayında gerçekleştirilen açık arttırma usulüyle Emin Ağa Oğlu Nakliyat Odun Kömür Pazarlama Limited Şirketi tarafından ağaç kesimi başladı. Yaklaşık 3 bin 500 ardıç ağacının kesilmesi planlanıyor.

Yapılan kesimin bir katliam olduğunu vurgulayan Mersin CHP Milletvekili Cengiz Gökçel, “Nadide yetişen ardıç ağaçlarının kesilmesi söz konusu. Ardıç ağaçları, o bölgeye özgü, belirli bir rakımda ve çok zor yetişiyor. Yalnızca ağaç katliamı da değil. Bölgenin tüm biyolojik çeşitliliğini tahrip ediyor. O ağaçların üzerinde ardıç kuşları yaşıyor” diyerek tepki gösterdi.

700 yıllık ağaçların da kesildiğini öne süren CHP’li Gökçel, “Bölgede geçtiğimiz yıla kadar ardıç ağacının kesimi yasaktı. Orman Bakanlığı eliyle vahşice katliam yapılıyor. Elbette kesilmesi gereken ağaçlar doğru tespitler yapılarak doğaya zarar vermeden yapılmalı. Ancak Mersin de ve ülkenin pek çok noktasında orman yenileme bahanesiyle ağaç kıyımı yapılıyor” dedi.